Kerstversieringen

Als Barack Obama op weg naar zijn dagelijkse work-out een ander honkbalpetje draagt dan zijn White Sox-exemplaar, weet de wereld het meteen....

Philippe Remarque

Goedbetaalde journalisten van vooraanstaande Amerikaanse kranten zitten de hele dag in een busje, rijden mee met de volgende president en noteren alles wat er gebeurt in diens leven. ‘De motorstoet van Barack Obama verliet zijn huis in Hyde Park om 8.37 zondagmorgen, en arriveerde bij Regents Park Apartments voor zijn work-out om 8.41 centrale tijd. Hij droeg een lichte, kaki-achtige honkbalpet, de rest van zijn kleren kon ik niet zien. Om 10.15 uur verliet zijn motorstoet Regents Park en keerde terug naar zijn huis.’

Een terugkerend thema zijn de mensen langs de route, die Obama toejuichen als de twaalf zwarte wagens langskomen. Het gaat ook vaak over kleren: ‘POTUS-elect droeg een grijze joggingbroek met een streep langs de pijp, witte sportschoenen, een zwart jack en de afgedragen Sox-pet’ en soms over een sprekend detail: ‘Obama droeg een hardcoverboek over Abraham Lincoln’.

Soms laat een pool-reporter zich verleiden tot interpretatie. Als Obama iets langer in zijn gym verkeert, ‘geniet hij blijkbaar van een extra lange work-out’.

Het leven in de pool bestaat vooral uit wachten, blijkens de regelmatig terugkerende zin: ‘Uw pool verblijft in de coffeeshop’.

Enige frustratie is er wel: ‘Het is een verschrikkelijk koude, maar tot nog toe gebeurtenisvrije ochtend.’ Want ook al lijkt dit altijd loerende persroedel het definitieve einde van Obama’s privacy, in feite krijgen de verslaggevers bijna niets te zien. Vaak wordt hun door de woordvoerders en ‘pool-sherpa’s’ verteld wat Obama binnen aan het doen is. En als die medewerkers een ‘lid’ (deksel, klep) afkondigen, gaat Obama nergens heen en kunnen de journalisten naar hun hotel.

‘Een beetje lachwekkend is het wel. Ik was laatst een hele zondag pool-verslaggever, ik reed mee in de motorstoet, maar ik heb Obama niet gezien’, vertelt Jackie Colmes van de New York Times.

Dus rest de pool-verslaggevers joligheid. Sommigen beschrijven uit verveling de kerstversieringen in downtown Chicago, of wat ze gegeten hebben, zoals Wall Street Journal-verslaggever Jonathan Weissman bij weer een Obama-workout: ‘Wij aten daarentegen kaneelscones en ontspanden, waardoor het voedsel zich goed in ons middendeel kon vestigen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden