Video

Kersttoespraak Koningin uitgelekt

Door een lek op de server van de Rijksoverheid was de opname van de jaarlijkse kersttoespraak van koningin Beatrix gisteravond al te bekijken.

De link, die inmiddels offline is gehaald, werd ontdekt door internetmarketeer Anne Jan Roeleveld.

De kersttoespraak van de koningin, die een paar dagen eerder is opgenomen, wordt vandaag op Nederland 1 en 2 en Radio 1 uitgezonden om 13.00 uur. Pas na afloop van de televisie-uitzending zou de video beschikbaar komen via het youtube-kanaal van het Koninklijk Huis.

De koningin zegt onder meer dat de koninklijke familie veel steun heeft gehad aan het medeleven van vele Nederlanders, na het ski-ongeluk van prins Johan Friso op 17 februari.

De koningin spreekt verder over vertrouwen. 'Vertrouwen over en weer maakt de maatschappij leefbaar.' Ze benadrukt het belang van vertrouwen in de rechtsstaat. Ook pleit ze voor openheid en tolerantie, 'een grondslag voor vertrouwen'. 'Door de eeuwen heen putte onze maatschappij kracht uit de aanwezigheid van mensen met een verschillende culturele en levensbeschouwelijke achtergrond. Vedraagzaamheid heeft ons land sterk gemaakt.'

De koningin maakt zich zorgen om het klimaat van 'wantrouwen' dat door de economische crisis is veroorzaakt, bijvoorbeeld ten aanzien van Europa. 'Europa, dat zijn we zelf', aldus de koningin.

Rijksvoorlichtingsdienst
De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) betreurt het uitlekken van de kersttoespraak van koningin Beatrix. Dat meldde een woordvoerder. Volgens de RVD stond de toespraak 'op stand-by' op de website rijksoverheid.video.nl. 'Het bestand was voorzien van een numerieke code, niet alleen een jaartal zoals door sommigen is beweerd', aldus de RVD. 'Die code is door derden ontdekt en wij betreuren dat ten zeerste'. Volgens de RVD is de code vermoedelijk ontdekt door te proberen. De dienst gaat 'een diepgaand onderzoek' doen naar hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

Volgens de RVD is het uitlekken van de toespraak niet helemaal vergelijkbaar met het uitlekken van de Miljoenennota in 2011. Toen wist een journalist op eenvoudige wijze bij de Miljoenennota te komen. 'Vorig jaar was de naam van de site miljoenennota.prinsjesdag2010.nl. Ik heb dat 2010 weggehaald en er 2011 van gemaakt', verklaarde Bram Talman destijds. Volgens de RVD was het deze keer niet mogelijk dezelfde truc toe te passen.

Roeleveld deed zijn ontdekking door op de website van het Koninklijk Huis de laatste video te bekijken. In het internetadres paste hij vervolgens de datum en het volgnummer aan en kon de video downloaden.

Koningin Beatrix leest haar kersttoespraak voor in 2011.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden