Kerststol wordt feeststol

Een klassieke kerststal in het stadhuis van Béziers in Frankrijk zorgde deze week voor ophef. Vorig jaar werden enkele stallen verboden vanwege de scheiding tussen kerk en staat, tot grote woede van een deel van de bevolking. Ook in Nederland zorgen veranderingen rondom kerst voor veel boze reacties.

Hassan Bahara
De feeststol van Albert Heijn Beeld
De feeststol van Albert HeijnBeeld

De social media-kanalen waren vorige week te klein toen het nieuws rondging dat de publieke omroep het woord kerst uit een campagnespotje zou hebben geschrapt. Reden daarvoor: de publieke omroep wilde geen minderheden voor het hoofd stoten met het woord kerst.

In reactie daarop vielen duizenden social media-gebruikers schuimbekkend over elkaar heen en betichtten de publieke omroep van lafheid. Maar van het bericht was niets waar, reageerde de publieke omroep. Het heeft namelijk twee campagnespotjes uitgebracht: een met de algemene tekst 'December vier je samen' en een spotje waarin het woord kerst wel wordt genoemd.

Ook Albert Heijn krijgt deze dagen de volle laag op social-media omdat het in een vlaag van laffe zelfislamisering de naam van de kerststol veranderd zou hebben in 'feeststol'. Alleen: de naamsverandering is eerder door commerciële dan islamitische overwegingen ingegeven, want aan een feeststol kun je ook buiten de kerstdagen om nog wat verdienen.

Er valt een nog veel langer lijstje te maken van recente kerstvieringen die zogenaamd door moslims gesaboteerd zouden worden. Onzinverhalen, blijkt bij nadere bestudering, maar tegen de tijd dat ze gefactchekt zijn, hebben ze al geleid tot veel woest gescheld op moslims en de ruggengraatloze elites.

War on christmas

De woede over de vermeende war on christmas lijkt in Nederland vooral dit jaar goed losgebarsten te zijn en houdt rechtstreeks verband met het oververhitte Zwarte Piet-debat. De aanpassingen aan Zwarte Piet die her en der zijn ingevoerd, hebben gezorgd voor extreme alertheid op een verdere afkalving van Nederlands cultuurgoed door minderheden. 'Eerst pakken ze Zwarte Piet van ons af en straks ook nog Kerst' reageerde zwevende kiezer Ine Kreuk recent in deze krant. Tot die overtuiging kwam ze nadat ze ergens op internet had gelezen over een 'haatimam' die vindt dat we geen 'vrolijk kerstfeest' meer mogen zeggen.

Deze wrokgevoelens worden verder opgestookt door sites (mediacourant.nl, nieuws.com) en Facebookgroepen (Zwarte piet moet blijven) die hits en likes proberen te genereren met nepnieuws. Het vormt uiteindelijk dankbaar materiaal voor politici die grossieren in spookverhalen over een Nederlandse cultuur die uit handen wordt gegeven aan minderheden. 'Hoera voor de multikul. Weg met ons!' was PVV'er Martin Bosma's sarcastisch twitter-reactie op het onjuiste bericht dat de publieke omroep het woord kerst had afgeschaft. De tweet werd bijna driehonderd keer geretweet.

Lees ook:

Frans nationalisme is katholieke kerststal geworden. Het kerststalletje in het stadhuis is de Franse Zwarte Piet-discussie.(+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden