Kerststallen van triplex en garen

Zo vreemd is het niet dat het kleine Litouwen goed is vertegenwoordigd op de tentoonstelling van 240 kerststallen in het voormalige klooster Maria ad Fontes in Ootmarsum. De organisator is de Stichting Litouwen, die als doel heeft de leefomstandigheden in het Baltische land te verbeteren. Nu al is met het evenement 27 duizend euro ingezameld, en dat geld gaat naar speeltoestellen bij kinderopvanghuizen en winkeltjes met meubels en kleding voor kansarmen.


Een stal met houten beeldjes is al jaren geleden gemaakt op een schooltje in Sasnavo door kinderen die wegens uiteenlopende oorzaken niet konden leren en daarom maar aan het zagen en schuren werden gezet. Een tweede kerstgroep is op verzoek van de stichting gemaakt door een groepje vrouwen bij de Poolse grens. Geheel van stof. Wel was het wat merkwaardig, zegt voorzitter Johan Mulder, dat er nog een tweede jongetje bij het gezin is geleverd. Herders daarentegen waren er niet bij, die zijn nog nabesteld. Volgens Mulder ontbreken de veehoeders wel vaker in stallen uit het oude Oostblok. Daar draait het meer om de Drie Koningen.


Maar het bijzonderste vindt hij misschien wel een stal met gebreide figuren. Een ernstige zieke inwoonster van Ootmarsum was er al aan begonnen, in de wetenschap dat ze het niet zou gaan halen. Op basis van haar patronen en met haar garen hebben Litouwse vrouwen het ensemble voltooid.


Van de 240 kersstallen zijn er honderd in eigen bezit - het is de negentiende keer dat de stichting de tentoonstelling organiseert, dan krijg je wel eens wat. Er zit kunst bij, afkomstig uit gesloten kerken en kloosters, en er zijn staaltjes huisvlijt. Het gros van de stallen is evenwel afkomstig van een verzamelaar uit Weurt, bij Nijmegen. Ze stammen uit Afrika, China, Duitsland, Sri Lanka, de Verenigde Staten. Er is een kerststal onder een stolp die je alleen met een loep kunt zien. Uit triplex zijn figuren nagemaakt uit het alternatieve kerstverhaal Kroamschudd'n in Mariaparochie van Herman Finkers. Elk jaar groter wordt de de stal waarin na inworp van 50 cent een watermolen gaat draaien, schapen een grot verlaten en timmerman Jozef duchtig aan de slag gaat. Ook klinkt de midwinterhoorn, deze dagen toch al een vertrouwd geluid in Twente.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden