Kerstreces in de VS: bij uitstek een gelegenheid om verhaal te halen bij politici thuis

.

Chuck Schumer Beeld ap

Als het rumoer van de demonstranten aanzwelt, verlaat de portier van het flatgebouw aan Prospect Park West in Brooklyn zijn bureautje in de hal en komt even bij de deur staan. Hij drukt zijn gezicht plat tegen de ruit om te kijken wat eraan komt. Dan draait hij de deur op slot.

'Schumer! We willen een duidelijke Dream Act! NU!', scanderen de betogers. 'Schumer, je kunt je niet verstoppen, we klagen je aan voor volkerenmoord!', schreeuwt iemand. Een ander kiest de zachtere aanpak: 'Woman up, Chuck!'

Zo'n tweehonderd mannen en vrouwen trekken op deze zaterdagavond voor Kerst naar het huis van de fractieleider van de Democraten in de Senaat, Charles Schumer - Chuck voor vrienden. Hij woont in een appartementengebouw boven op een heuvel aan het park, een gebouw uit de jaren twintig dat er van buiten niet eens zo heel chic uitziet, met airco's in de ramen, maar van binnen vol zit met parket en kunst en de hogere middenklasse. Het is volgens makelaars, die hoog opgeven van de 'Venetiaanse stijl', een van de meest gewilde complexen van de stad. De appartementen kosten tussen 2- en 3 miljoen dollar.

Schumer is net als alle andere volksvertegenwoordigers een dag daarvoor met kerstreces gegaan - maar als Amerikaanse politici naar huis gaan, begint het echte werk. In Washington kun je als volksvertegenwoordiger het volk nog wel vergeten, thuis staat het gewoon bij je op de stoep. Daar zit je dan, met je politieke spelletjes.

Demonstranten met spandoeken voor een duidelijke Dream Act.

Schumers Democraten hebben vlak voor het verlof een pact gesloten met de Republikeinen over de uitgaven van de regering (en het laten groeien van de staatsschuld), zodat de overheid met Kerst bleef functioneren. Daarvoor is in de Senaat een groter dan normale meerderheid vereist, en dus hebben de Republikeinen Democratische medewerking nodig. Met andere woorden: de Democraten kunnen de Republikeinen voor het blok zetten.

Boven aan het verlanglijstje van de Democraten stond een oplossing voor de Dreamers, de 800 duizend kinderen van illegale immigranten die in Amerika zijn opgegroeid. President Barack Obama gaf hun in 2012 werk- en studeervergunningen, maar in september kondigde Donald Trump aan de regeling af te schaffen. Vanaf maart zijn deze Dromers illegaal.

De Democraten, grote voorvechters van de Amerikaanse droom, hadden beloofd daartegen te vechten en voor het einde van het jaar een oplossing af te dwingen. In een opiniestuk voor CNN schreef Schumer dat het besluit van Trump 'moreel fout' was, 'een aanval op jonge mensen in onze gemeenschappen die op elke manier Amerikaans zijn, behalve wat betreft hun papieren'. Volgens hem vereiste Trumps besluit een 'onmiddellijke reactie' van het Congres. 'We staan klaar om te vechten, harder dan ooit.'

De voordeur van Democraat Charles Schumer.

Maar tijdens de stemming vorige week donderdag stemden achttien Democratische senatoren met de Republikeinen mee. Vóór het openhouden van de overheid. Zonder dat er ook maar één concessie aan de Dreamers werd gedaan. Daarmee is de discussie uitgesteld tot 20 januari, wanneer er weer moet worden gestemd over het openhouden van de overheid. Voor de Dromers begint de tijd te dringen.

Schumer heeft het laten lopen, zegt Antonio Alarcon (23), zelf een Dreamer en een van de leiders van de demonstratie. 'Hij is degene die zijn fractie bij elkaar had moeten houden. Daar had hij kennelijk niet de energie of de wil voor. Het is bijzonder teleurstellend.'

Hij is net afgestudeerd aan Queens College, filmwetenschappen, en voelt zich nu in niemandsland. 'Moet ik gaan werken? Dat is straks illegaal. Je kunt dan worden opgepakt en gedeporteerd. Moet ik in een carrière investeren die elk moment kan ophouden?'

Betoger Antonio Alarcon (met blauwe bandana).

Het is 'inhumaan' dat de Democratische Congresleden gewoon gezellig naar huis zijn gegaan en met hun familie onder de kerstboom zitten, terwijl de Dromers (die vaak al tiener of twintiger zijn) niet weten of ze straks nog in hun huis kunnen blijven, zegt hij.

Op de plaats waar de demonstranten zich verzamelen, onder de grote triomfboog die gewijd is aan de overwinnaars van de Amerikaanse Burgeroorlog, loopt ook Democratisch gemeenteraadslid Brad Lander even mee met de stoet. 'Ik heb een geweldige bewondering voor senator Schumer, maar ik vind dat we nu de waarden moeten verdedigen waarvoor de partij staat. Dit is cruciaal.'

Hier scheurt de Democratische Partij weer een stukje verder. De gevestigde orde is te gematigd voor een linkerflank die zich steeds duidelijker laat gelden.

Voor de verlichte ramen van het flatgebouw verschijnen af en toe silhouetten van hoofden die naar de betogers kijken, om daarna weer verder te gaan met de zaterdagavond. Schumer zelf laat zich niet zien. Volgens een politieman voor de deur is hij op vakantie.

Reageren? m.persson@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden