Kerstmis en suikerfeest zijn bekend, nu Chanoeka nog

Kerstmis staat weer voor de deur. In het joods verzorgingshuis waar ik directeur ben, komt Kerstmis de deur ook niet binnen....

De sfeer van Kerstmis is bijna onweerstaanbaar, daarom gaan ook veel joden tijdens kerst met vakantie naar Israël.

Ik, een ongelovige jodin, ben getrouwd met een Amerikaan . Ieder jaar slepen we de mooiste boom van Den Haag naar binnen en zit mijn hele familie aan de kerstdis mee te smullen van de kalkoen alsof we nooit anders gedaan hebben.

Toch steekt het me dat veel Nederlanders geen idee hebben wanneer het Chanoeka of Pesach is. Zo anders dan in New York, waar naast de kerstkaarten de chanoekakaarten te koop zijn , waar tijdens Pesach de etenswaar 'kosher for Passover' in de supermarkten ligt en waar tijdens de 'hoge' feestdagen alle universiteiten gesloten zijn. Joden maken er deel uit van de samenleving.

Ik vermoed dat het suikerfeest hier nu al bekender is dan Chanoeka ooit was of wordt. Ondanks mijn a-religieuze opvoeding en mijn sentimentele hang naar kerst realiseer ik me dat die onbekendheid met de joodse cultuur en godsdienst me niet alleen ergert, maar ook zorgen baart. De, voor velen, even onbegrijpelijke als onverstandige houding van Israël jgens de Palestijnen, kan er toe bijdragen dat de joden en hun cultuur steeds meer in een negatief daglicht gesteld worden. 'Antisemitisme steekt de kop weer op' staat in Joods Journaal. Het langdurige gezeur van de joden over de slechte houding van de Nederlandse overheid jegens de joden na de oorlog heeft het er niet beter op gemaakt. Alsof er geen WUV-uitkeringen waren! En nu weer onenigheid over de verdeling van de collectieve Maror-gelden. Misschien is het een goed idee, dat wij, Nederlandse joden, een PR-bureau inhuren om ons imago op te poetsen. We moeten concurreren met vele andere culturen en daar willen we niet ongunstig bij afsteken, hoe gezellig en sfeervol Kerstmis ook moge zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden