Kerstkaarten

RECENSIEKONING

Wat? Kerstkaarten van de Staatsloterij

Waarom? Een paar weken voor Kerst

Recensent? Lorenzo

Vorige week kreeg ik kerstkaarten van de Staatsloterij. Bekentenis: die kaarten krijg je inderdaad als je meespeelt. Sorry. Nu zult u wellicht denken: oké, echt persoonlijk is dat misschien niet, maar de Staatsloterij is een bedrijf en bedrijven denken commercieel, túúrlijk sturen die kerstwensen. Waarom zou je daar zo weinig sterren aan uitdelen?

Maar dan begrijp je me verkeerd. Ik kreeg geen kerstkaarten vóór mij ván de Staatsloterij, ik kreeg kerstkaarten ván de Staatsloterij vóór mij om ze te versturen áán vrienden en familie. Een stuk of vier. Met op de voorkant het woord Staatsloterij.

Ik stuur zelf eigenlijk nooit kerstkaarten en dat zou je natuurlijk stom kunnen vinden. Maar stel jezelf de volgende lijn van kerstsympathie voor: helemaal links staat iemand die handgemaakte kerstkaarten volschrijft met persoonlijke boodschappen, besprenkelt met zijn eigen geurtje en ze op de fiets door het winterweer persoonlijk langs gaat brengen; iets verder naar rechts staat degene die op voorbedrukte kaarten zijn naam schrijft en de computer een vel met adresstickers laat printen, weer verder naar rechts sta ik (ik stuur geen kaarten) en dan helemaal aan de rechterkant, voorbij waar ik sta dus, vlak voor waar de lijn van kerstsympathie ophoudt, staat diegene die het in zijn hoofd haalt om de kerstkaarten van de Staatsloterij daadwerkelijk naar vrienden te versturen.

Misschien ga ik nu heel ongevoelig voorbij aan de minima. Misschien denkt u: stel nou dat iemand graag een kaart wil sturen naar een schoonzus die net haar man heeft verloren, maar ze zit in de bijstand en omdat ze de hele dag al haar energie en geld steekt in het zoeken naar een baan en het opvoeden van haar kinderen, heeft ze geen geld meer en gebruikt ze de kaarten van de Staatsloterij, wat is daar dan mis mee, Lorenzo Scrooge, harteloze geldschraper?

Nou, daar heb ik een simpel antwoord op in kapitalen: als je zo arm bent dat je geen kerstkaarten kunt kopen of maken: WAAROM SPEEL JE DAN MEE IN DE STAATSLOTERIJ?

Toch nog één ster voor de kerstkaarten, want als je het als bedrijf voor elkaar krijgt dat je reclame weet op te sturen naar je klanten en die klanten die reclame op eigen kosten weer verspreiden, dan is dat best gewiekst.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden