Kerstin Ekman, Toon Tellegen, Jim Grace

Tot slot wijzen wij u hier nog op deze leerzame,spannende, amusante, historische net verschenen titels.

Onze redactie

Kom hier dat ik u kus

De dramaturg en journalist Griet Op de Beeck kreeg vorig jaar 5 sterren voor haar eerste roman, Vele hemels boven de zevende, die binnenkort wordt verfilmd. Nu al is de opvolger er: in Kom hier dat ik u kus (Prometheus; euro 19,95) volgen we vertelster Mona als kind ('Ik ben geen braaf kind'), als twintiger ('Mijn haar is ongelukkig, daar is geen beter woord voor') en als dertiger ('Ik weet niet of we zwijgen om beter te kunnen kijken, of gewoon omdat er niks meer te zeggen valt').

undefined

null Beeld Prometheus
Beeld Prometheus

De afrekening

De Zweedse grande dame Kerstin Ekman (1933) is bekend van een aantal zeer spannende boeken. Haar nieuwe boek combineert spanning met amusement. In De afrekening (De Geus; euro 24,95), vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen, wordt de bekende schrijfster Lillemor Troj geconfronteerd met het boek dat een ghostwriter over haar leven heeft gepubliceerd, met allerlei details die alleen maar uit haar dagboeken afkomstig kunnen zijn. Wie zit er achter deze 'angstaanjagende papierbundel'?

undefined

null Beeld De Geus
Beeld De Geus

Tres fabellae

De internist in ruste Julius Roos (1941) was de lijfarts van Mulisch en maakte ook deel uit van de Herenclub. De dokter studeerde na zijn pensionering Latijnse taal en cultuur, wat heeft geresulteerd in het postume eerbetoon Tres fabellae (De Bezige Bij; euro 14,90), drie verhalen van Harry Mulisch, waaronder zijn eerste publicatie 'De kamer' uit 1947. De beginzin daarvan is: 'Wanneer het me voor het eerst opviel weet ik niet precies meer.' In het Latijn van Roos is dat 'Conclave' geworden: 'Quando primum hanc rem animadverterim non solide memini.'

undefined

null Beeld De Bezige Bij
Beeld De Bezige Bij

Oogst

Voormalig BBC-journalist Jim Crace (1946) werd vorig jaar genomineerd voor de Man Booker Prize met zijn roman Harvest, nu vertaald door Regina Willemse als Oogst(De Geus;euro 21,95). In een Engels dorp breekt onrust uit, als vlak voor het oogstfeest een van de schuren in brand staat. Aangestoken.

undefined

null Beeld De Geus
Beeld De Geus

Het verlangen van de egel

Een egel nodigt per brief alle dieren uit om bij hem op bezoek te komen. 'Maar als er niemand komt is het ook goed.' Of moet ik die brief maar niet versturen, vraagt hij zich af, en legt de brief in een la van zijn kast. Zoiets kan alleen maar een verhaal van Toon Tellegen zijn. Het verlangen van de egel (Querido; euro 16,99) heet zijn nieuwe roman. Na de krekel, de mier, de olifant, de sprinkhaan en vorig jaar nog de kikker was het hoog tijd dat de egel eens aan het woord kwam.

undefined

null Beeld Querido
Beeld Querido

Een spion onder vrienden

Vijf sterren kreeg A Spy Among Friends van historicus en journalist Ben Macintyre afgelopen juni in de Volkskrant. Deze week verscheen de Nederlandse vertaling Een spion onder vrienden bij Prometheus (euro 24,95): het verhaal over Kim Philby, de grootste dubbelspion uit de geschiedenis. 'Reeds aan het begin van zijn Kim Philby-biografie ziet Ben Macintyre zich genoodzaakt een definitie te geven van charme', schreef Patrick van IJzendoorn over de biografie. 'Dit begrip is immers onlosmakelijk verbonden met de beroemdste verrader uit de Engelse geschiedenis. Decennia wist deze hoffelijke, beminnelijke en pijprokende spion zijn bevriende collega's binnen de buitenlandse veiligheidsdienst MI6, alsmede de Amerikaanse CIA, in te palmen. Ondertussen gaf hij het ene na het andere geheim door aan zijn meesters in Moskou.'

undefined

null Beeld Bert Bakker
Beeld Bert Bakker

Onder het mes: de beroemdste patiënten en operaties uit de geschiedenis van de chirurgie

Zolang de mens bestaat, heeft hij kwalen gehad die 'met de hand' geheeld moeten worden; waar je dus een chirurg voor nodig hebt, letterlijk een 'handenman', schrijft Arnold van de Laar in de inleiding van zijn donderdag verschenen boek Onder het mes: de beroemdste patiënten en operaties uit de geschiedenis van de chirurgie (Thomas Rap, euro 19,90). Van de Laar, zelf chirurg, verdiepte zich in de chirurgische geschiedenis van beroemdheden als Albert Einstein (aneurysma) en Lodewijk XIV (fistula ani, oftewel een fistel van de anus) en wisselt zijn anekdotes af met bespiegelingen en vragen: 'Wat zijn chirurgen voor mensen? Hoe haal je het in je hoofd om in iemands lichaam te snijden, ook als die het niet voelt? Zijn chirurgen knettergek, briljant, gewetenloos, helden, blaaskaken?' Leuk geschreven stukken zijn het en je steekt er nog wat van op ook.

undefined

null Beeld Thomas Rap
Beeld Thomas Rap

Voorzitter! De kunst van voorzitten zonder hamer

In geen land ter wereld wordt zoveel vergaderd als in Nederland. Een van de bekendere voorzitters was jarenlang Gerdi Verbeet, PvdA-Kamerlid en voorzitter van de Tweede Kamer van 2006 tot 2012. Samen met topfunctionaris Alexander Rinnooy Kan maakte ze een boekje over vergaderen onder de titel Voorzitter! De kunst van voorzitten zonder hamer (Nijgh & van Ditmar, euro 17,50). Rinnooy Kan: 'De ergste stoorzender is iemand die tijdens het betoog van een ander in zijn papieren duikt, terwijl hij zuchtend nee schudt. Die straalt aan alle kanten uit: de man die nu aan het woord is, vertelt zúlke onzin. Als je dat als voorzitter ziet gebeuren, moet je de neeschudder zo snel mogelijk het woord geven. Laat hem zijn kritiek dan maar hardop uiten!'

undefined

null Beeld Nijgh&VanDitmar
Beeld Nijgh&VanDitmar
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden