'Kerstgroeten aan alle landen in de ranglijst christenvervolging'

Amanda Kluveld geeft sarcastische kerstgroeten aan alle landen waar dit jaar de meeste christenen werden vervolgd.

© THINKSTOCK

Prettige kerstdagen Irak: In Bagdad, Mosul, en Kirkuk worden deze kerst geen nachtmissen gehouden. Het risico voor christenen is te groot. Irak staat op de derde plaats van landen waar dit jaar de meeste christenen stierven door geweld en op nummer 8 van de meest recente ranglijst christenvervolging van Open Doors.

Fijne kerstdagen Iran: Christenen vrezen een herhaling van de gebeurtenissen gedurende de kerstdagen van 2010 toen kerken en huizen van christenen werden bestormd en gelovigen werden gearresteerd. Onlangs stelde de minister van Veiligheid Moellah Heydar Moslehi dat huiskerken een gevaar zijn voor de jeugd en bestreden moeten worden.

De voormalig adviseur van de gemeente Rotterdam en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, Tariq Ramadan, die ontslagen werd vanwege zijn werkzaamheden voor de Iraanse staatspropagandazender PressTV, zei dat hij door het presenteren van de talkshow Islam and Life, het regime in Iran van binnenuit zou veranderen. Ik heb een aantal progressieve intellectuelen in ons land hem dit na horen zeggen. Ik ben benieuwd naar zijn vorderingen op dit gebied, in het land dat dit jaar op de tweede plaats stond van de Open Doors ranglijst christenvervolging.

Merry Christmas India, nummer 32 op de ranglijst christenvervolging: In Orissa vrezen christenen nieuwe aanslagen door radicale hindoes. Kerken worden tegen dit geweld niet beschermd door de overheid wanneer zij niet als kerk geregistreerd en goedgekeurd zijn. In de ongeregistreerde kerken zal dit jaar geen Kerstmis worden gevierd. Men vreest een herhaling van de gebeurtenissen in 2007, toen in Orissa meer dan honderd christenen tijdens de kerstdagen werden gedood door hindoes.

Grimmig
Gelukkig kerstfeest Maleisië, nummer 50 op de ranglijst christenvervolging: In dit land wordt door moslimleiders en de leider van een islamitische oppositiepartij, gewaarschuwd voor christenen die moslims bekeren, een boodschap waar door PressTV uitgebreid aandacht aan is besteed. De christenen in Maleisië maken zich zorgen over de komende kerstdagen. De sfeer wordt steeds grimmiger.

Gezegende kerstdagen Nigeria, nummer 23 op de ranglijst christenvervolging en de nummer 1 op de lijst van landen waar het afgelopen jaar de meeste christenen een gewelddadige dood vonden. In dit land vreest men dat het steeds sterker wordende gerucht dat Kerstmis wordt uitgekozen om aanslagen te plegen, bewaarheid wordt. Nigeriaanse christenen hebben de overheid om bescherming gevraagd.

Mooie kerstdagen Indonesië, nummer 48 op de ranglijst christenvervolging: De aartsbisschop verzoekt dringend om bescherming van christenen tijdens de kerstdagen. Tien dagen voor kerst werd een beeld van de Heilige Maagd Maria in een kleine grot nabij Semarang op Java onthoofd. Een kruis werd gestolen en een aspersorium ernstig beschadigd. De afgelopen jaren hebben er in Indonesië diverse aanslagen op christenen plaatsgevonden tijdens het kerstfeest. Gevreesd wordt dat de onthoofding van het beeld een aankondiging is van meer ellende.

Scherpschutters
Zalig kerstfeest Pakistan, nummer 11 op de ranglijst christenvervolging: Hier worden door de overheid scherpschutters en honderden extra politiemannen ingezet om tijdens de kerstdagen aanvallen op de ernstig vervolgde christelijke minderheid en haar kerken te voorkomen. Asia Bibi, de christin die veroordeeld is tot dood door ophanging vanwege blasfemie, zal dit jaar haar derde Kerstmis in gevangenschap vieren. Men vreest voor haar geestelijke en lichamelijke gezondheid, die is afgenomen nadat zij in de gevangenis door een gevangenbewaarder werd mishandeld. De bewaarder werd voor drie maanden geschorst. In het nieuwe jaar zal Asia Bibi weer met deze vrouwelijke cipier worden geconfronteerd.

Vrolijk kerstfeest Noord-Korea, Afghanistan, Saoedi-Arabië, Somalië, Maldiven, Jemen, Oezbekistan, Laos, Eritrea, Mauritanië, Bhutan, Turkmenistan, China, Qatar, Vietnam, Egypte en Tsjetsjenië. Landen die in de top-20 staan van de ranglijst christenvervolging. Op 4 januari lanceert Open Doors de nieuwe ranglijst christenvervolging. Dan kijken we terug op de kerst 2011.

Tot dan, gezegende kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Amanda Kluveld is historica en columniste voor vk.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden