Kerstboom heet ineens 'feestdagenboom': bisschop boos

Het besluit van de gouverneur van de Amerikaanse staat Rhode Island om de kerstboom bij het staatskantoor officieel te omschrijven als 'feestdagenboom', heeft de woede gewekt van de plaatselijke rooms-katholieke bisschop.

Redactie
Blauwe spar © Thinkstock Beeld
Blauwe spar © Thinkstock

Het gaat om een ruim vijf meter hoge blauwe spar bij het Statehouse, het bestuurlijke centrum van Rhode Island in de stad Providence. Officieel heeft de boom de benaming 'holiday tree' (feestdagenboom) gekregen. Bisschop Thomas Tobin vraagt zich af wat er mis is met de gebruikelijke benaming 'christmas tree' (kerstboom).

Tolerantie
Lincoln Chafee, gouverneur van Rhode Island, verdedigt de feestdagenboom door te wijzen op de historie van de staat als vrijplaats van godsdienstige tolerantie waar kerk en staat vanouds gescheiden zijn. In een gisteren uitgegeven verklaring zegt Chafee dat mensen die zich druk maken om het besluit, hun energie beter in vrijwilligerswerk kunnen stoppen.

Politiek correct
Critici zeggen dat Chafee overdrijft met zijn politiek-correcte houding. In januari had het parlement van de staat juist een decreet uitgevaardigd waarin stond dat de traditionele boom bij het Statehouse gewoon 'kerstboom' genoemd moest worden. Dat besluit werd destijds genomen omdat ook onder Chafees voorganger al onenigheid bestond over de juiste benaming van de boom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden