Kersen voor koorts

'Kerssen: is een zeer aangename vrugt, in de heete tijden, want behalven dat ze zeer smaaklijk zijn, zo verkoelen en verkwikken ze ongemeen, zijn ook niet ongezond, en dienen inzonderheid voor heete en galrijke natuuren; zij versterken het hart en de leevensgeesten, en zijn nuttig in koortsen.'Aldus Catharina Zierikhoven in...

Geen conserven, geen aanvoer uit de hele wereld waardoor de seizoenen verdwenen, maar hard werken in de zomer. Dat was de keuken twee eeuwen terug.

Moes: 'Neem een pond sap van kerssen, en twee pond broodzuiker, kookt het te samen, tot het schoon afgeschuimt is; laat het dan verstaan, en doet er zes pond ongesteelden kerssen in, daar de steenen uitgedaan zijn, en laat ze al roerende kooken, tot dat het dik word, dan in een pot geschept, en toegebonden bewaart; is goed tot taarten en gebak.'

Kersenwijn: 'Neem morellen, doet er de steenen uit, en stampt ze klein, doet ze dan met de morellen in goede zagte roode dan wel in witte wijn, met eenige nagels en wat kaneel zo men wil; zo zal de wijn, na omtrent veertien dagen bekwam zijn tot het gebruikt. (. . .) Deeze wijn word veel gemaakt in de Duitschen Wijnlanden en elders, en aldaar Kirsch-of Weichsel-wein genoemt: zijnde een geurige aangenaame drank in de warme zomerdagen, dewijl hij als dan verkoelt en verkwikt.'

”Om drooge, gecandeliseerde kerssen te maken. Neem het wit van een paar eijeren, klopt het zelve wel met wat water van oranjebloesem, of maar met gemeen water: vogtigt hier mede de kerssen in een kom, en bestrooit ze wel met beste poeijer-zuiker; legt ze dan op een papier, teems of mantje, en laat ze in de zon, of van verre bij een helder vuur droogen, zo zullen ze als met een ijskorstje van zuiker overdekt, en aangenaam zijn. Op deeze wijze, kan men ook aalbeziën, kruisbeziën, framboozen, druiven droogen, en met zuiker overtrekken.'

Om kersen te confijten: 'Maak een sijroop van goede zuiker, met wat water of kerse-sap; tot een pond kerssen, drievierde of en half pond zuiker neemende; en als de sijroop wel geschuimt en daar na wat verkoelt is , doet er dan de kerssen in, en laat die kooken, tot dat ze gaar of week genoeg zijn; en als men dan ziet, dat de sijroop niet dik genoeg is, om te kunnen duuren, zo doet men er de kerssen uit op een doorslag, en kookt vervolgens de sijroop tot een bekwaame dikte; de kerssen dan in een confituurpot gedaan zijnde, giet er de sijroop, als hij wat verkoelt is, over, om ze dus te bewaaren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden