Kersen op de kersttaart

Afgaand op de kijkcijfers en de prestigieuze programmering kijken we veel televisie met Kerst, vooral naar de elk jaar terugkerende films en specials. Maar kerst-tv zijn ook goede documentaires, mooie concerten en - voor de liefhebber - een foute modeshow. V selecteerde voor u.

DOOR HARO KRAAK

24 december

22.35 - 23.35 Net 5: Doutzen Kroes presenteert: Victoria's Secret Fashionshow

De eerste kerstdis is achter de kiezen en de eerste familieruzie achter de rug. Tijd om - op eigen risico - met het hele gezin op Net 5 in te schakelen, waar de onmenselijke modellen van Victoria's Secret over de catwalk paraderen. Wie dit spektakel al eens eerder heeft gezien, weet dat het weinig met een gewone modeshow van doen heeft. Veel Amerikaanser wordt het niet met luchtkusjes in slowmotion, argwaanwekkende wespentailles en optredens van onder anderen Taylor Swift. Doutzen Kroes, al zes jaar Angel, presenteert de show.

23.55 - 1.00 Ned 3: Serious Request Concert

De apotheose van zes dagen vasten en doneren op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Zouden Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering het weer overleven? Zou er weer een doneerrecord worden verbroken? Om 21.00 uur maken de dj's aanstalten om het Glazen Huis te verlaten om op het hoofdpodium het eindbedrag bekend te maken. BNN zendt 's avonds laat optredens uit van onder anderen Racoon, Kensington, Caro Emerald en De Staat.

25 december

9.55 - 12.00 Ned 1: André Rieu, Kerst bij mij thuis

Geen beter middel tegen een kater dan de schmalz van André Rieu die bij zijn open haard staat en vertelt hoe hij Kerst met zijn geliefden viert. In de tuin van zijn kasteeltje in Maastricht geef Rieu een feestelijk kerstconcert. Samen met zijn Johann Strauss Orkest, The Platin Tenors, de Australische sopraan Mirusia Louwerse, de Braziliaanse operazangeres Carla Maffioletti, de Zuid-Afrikaanse sopraan Kimmy Skota, het mannenkoor Mastreechter Staar en kinderkoor Sjamaes brengt André 26 van de mooiste kerstklassiekers.

13.00 - 13.10 Ned 1: Kersttoespraak Willem-Alexander

De koning houdt zijn eerste kersttoespraak en die wil je eigenlijk meteen zien. Al is het maar omdat je over een aantal weken de beelden niet meer kunt zien zonder aan de onvermijdelijke persiflage van LuckyTV te denken. Wie hoopt dat Willem-Alexander een foutje zal maken van de zenuwen, komt bedrogen uit: de toespraak wordt enkele dagen van tevoren opgenomen. Om 17.50 uur is een herhaling te zien op Nederland 1.

16.45 - 17.15 Canvas: Absolutely Fabulous 20th anniversary

Patsy en Edina keren twintig jaar na hun eerste tv-optreden terug. De dames zijn ouder, maar niet wijzer geworden. Ze zuipen, snuiven, roken en shoppen er nog altijd op los. Canvas zendt woensdag en donderdag de twee jubileumdelen uit die vorig jaar bij de BBC te zien waren. Ooit begonnen als scherpe satire op de kapitalistische bubbel van de jaren negentig, zijn de twee hartsvriendinnen inmiddels vooral een persiflage op zichzelf. De tijden zijn veranderd, maar zij kijken nog steeds hetzelfde naar de wereld. Over de Londense onlusten en winkelplundering in 2011, zegt Patsy: 'Oh, I don't know darling. Nothing wrong with a bit of extreme shopping.'

21.10 -22.00 Ned 2: Andere Tijdenspecial: De ballen van de jaren 80

Er wordt de laatste jaren veelvuldig verwezen naar de jaren tachtig en de No Future-generatie. Net als tegenwoordig was de jeugdwerkloosheid destijds hoog, waren de huizenprijzen laag en was de crisis diep. Aan de hand van archiefbeelden laat Andere Tijden zien hoe een van de donkerste decennia van de 20ste eeuw er eigenlijk uitzag.

26 december

21.10 - 22.10 Ned 2: Joris' Kerstboom

Als u tussen 18 en 22 december op de Parade in Den Bosch was, bent u misschien aangesproken door een man met een vriendelijk gezicht, een indringende blik en geruststellend stemgeluid. Met een simpel 'hoe gaat het?' kan Joris Linssen een levensverhaal ontfutselen. Bij Schiphol deed hij dat op de bonnefooi - daar staan immers altijd mensen op naasten te wachten - maar bij Joris' Kerstboom komen de mensen speciaal naar hem, de vleesgeworden empathie, toe met hun verhaal. Zet je hart open, omarm het sentiment en hou de Kleenex op armlengte.

21.15 - 22.15 BBC 2: Idris Elba: King of Speed

Hij speelde in The Wire een drugsgangster in de straten van Baltimore, hij is Mandela in de nieuwe biopic over diens leven en wordt nu zelfs genoemd als de eerste zwarte James Bond. Voor de BBC duikt acteur Idris Elba in de wereld van (illegaal) racen en onderzoekt hij hoe de liefde voor de snelheid de hedendaagse auto heeft vormgegeven. Donderdag deel één van een tweeluik.

23.10 - 0.05 Eén: Het verhaal van... Laurel and Hardy

In Duitsland heten ze Dick und Doof, in het Spaans El Gordo y el Flaco en in Nederland zeggen we De Dikke en de Dunne. Stan Laurel (de dunne) en Oliver Hardy (de dikke), die tussen 1927 en 1951 samen 106 films maakten, zijn nog steeds het bekendste komische duo aller tijden. De Duitser Andreas Baum maakte in 2011 de inzichtelijke documentaire Laurel and Hardy: Their Lives and Magic, met veel zeldzame archiefbeelden en interviews met experts én de dochter (Lois) van Laurel.

0.00 - 1.11 Ned 2: VPRO Import: The life and crimes of Doris Payne.

Doris Payne is een donkere dame van 83 jaar. Ze heeft wit haar en draagt mooie gouden sieraden, die ze heeft gestolen op plekken uiteenlopend van New York tot Parijs, Londen en Tokio. Haar dieveggebestaan is een schelmenverhaal vol avonturen: ze sprong ooit uit een trein in Zwitserland, beroofde Cartier in Monaco en zegt geen spijt te hebben van haar daden, maar alleen van het feit dat ze ooit is gepakt. Sterker, ze is trots op haar werk. 'Er is nog nooit een dag geweest dat ik uit stelen ging en niet kreeg wat ik wilde', zegt ze. Deze documentaire, die ook op het IDFA te zien was, wordt binnenkort gevolgd door een speelfilm. Haar jongere versie wordt gespeeld door Halle Berry.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden