Kersen, echt verheugfruit
Yvette van Boven kookt u de zomer door, met snelle gerechten die minimaal werk zijn en maximaal smaak opleveren. Om na een lome warme dag uw vrienden alsnog te imponeren. De basis: fruit. En elke week: drank toe.
Kersen, dat is echt verheugfruit. Ze zijn er maar kort, dus u moet het ervan nemen wanneer u Hollandse kersen in de kraam ziet liggen.
Ze zijn er in twee soorten: zoete en zure. Die zure komt u maar weinig tegen, want die zijn voor de industrie: die maken ze voor ons in. De Belgen hebben veel meer met kersen dan wij. Officieel noemen ze zoete kersen 'kersen' en zure (voor in sauzen bijvoorbeeld, of in bier) 'krieken'. Al heb ik mijn Vlaamse vrienden nooit kersen horen zeggen, die zeggen tegen allemáál krieken.
Hoe het ook zij, ze combineren fantastisch in een hartige salade, het lichte bittertje wordt extra bijzonder met biet, grapefruit en zachte romige kaas. Mijn supermarkt verkoopt tegenwoordig gewoon burrata; kunt u die nou niet vinden, dan eet u deze sla met de zachtste mozzarella die u vinden kunt.
En móchten er kersen over zijn, dan legt u ze in sterke drank. Zo heeft u er nog langer plezier van.
Salade met kersen, biet, venkel, waterkers en burrata
Voor de vinaigrette
- 60 ml lichte olijfolie
- 2 el rodewijnazijn
- 1 el grove mosterd
- 200 g ontpitte kersen, gehalveerd
- 2 rode bietjes, in partjes
Voor de salade
- 1 venkelknol, dun geschaafd
- het hart van 1 friseesla, gescheurd
- 75 g waterkers, harde stelen verwijderd
- 2 roze grapefruits, dik geschild en in schijfjes
- 1 handvol basilicumblaadjes, gescheurd
- snuf Maldon/zoutflakes en versgemalen zwarte peper
- 2 bollen burrata
Meng alle ingrediënten voor de dressing met elkaar en laat 15 min staan.
Meng de venkel, frisee en waterkers. Schik de sla met de grapefruit op een mooi groot bord.
Bestrooi met wat Maldon-zout. Schep de dressing met de gemarineerde kersen en bietjes erdoor. Geef er burrata en brood bij.
Kersenwodka
Ingrediënten
- 250 g kersen, gehalveerd
- de schil van een biocitroen
- 3 takjes dragon
- 700 ml wodka
- 300 ml water
- 150-200 g suiker, naar smaak
Doe de kersen met de citroenschil en de dragon in een afsluitbare glazen (weck)pot van ongeveer 1liter inhoud en giet de wodka erop.
Sluit het deksel en schud de pot. Laat een maand staan, schud de pot zo nu en dan om. Zeef het. Drink het op een zomerse avond met wat spa, ijsblokken en citroen.