Update

Kerry: zenuwgas sarin gebruikt in Syrië

De Verenigde Staten hebben bewijs dat Syrië bij de gifaanval van 21 augustus het zenuwgas sarin heeft gebruikt. De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de VS proefmonsters hebben die in Syrië zijn verzameld waarin sarin zat.

Minister John Kerry, vrijdag.Beeld epa

De VS kregen de monsters direct na de gifaanval bij Damascus, waarbij meer dan 1400 mensen omkwamen. Er zouden sporen zijn aangetroffen op haarstukjes en bloed die erop duiden dat er sarin is gebruikt. Sarin wordt gezien als een van de giftigste en snelst werkende chemische middelen die kunnen worden gebruikt voor chemische oorlogsvoering.

President Barack Obama heeft het Congres formeel toestemming gevraagd om Syrië aan te vallen. Hij zei zaterdag dat hij besloten heeft militair in te grijpen. Formeel heeft de president de bevoegdheid zelf een besluit te nemen over een korte interventie, maar hij zei hiervoor graag eerst de goedkeuring te willen van het Congres.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat komen naar verwachting pas in de week van 9 september bijeen, als het Congres terugkeert van het zomerreces. Waarnemers menen dat het nu nog minstens 10 dagen kan duren voordat de VS militair ingrijpen. Kerry zei te verwachten dat het Congres zijn goedkeuring geeft.

Ook onderzoeker Kees Homan van instituut Clingendael meent dat het Congres een beperkt militair ingrijpen zal steunen. Als Washington niets doet 'dan is het verlies van geloofwaardigheid te groot', aldus Homan. Het imago van de VS zou dan volgens hem een flinke deuk oplopen.

Terugtrekking
De Syrische staatskrant al-Tawra schreef dat Obama's besluit om het Congres eerst het groene licht te vragen 'het begin markeert van een historische Amerikaanse terugtrekking'. De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad bespeurde in de toespraak van Obama twijfel, teleurstelling en verwarring.

De Franse president François Hollande sprak Obama dit weekeinde en hij was het met hem eens dat de wereld duidelijk moet laten weten dat het gebruik van chemische wapens onaanvaardbaar is. Frankrijk zei zondag niet op eigen houtje te opereren en een besluit van het Amerikaanse Congres af te wachten.

De Britse regering liet zondag weten dat zij geen militaire actie onderneemt als er nieuwe chemische aanvallen zijn in Syrië. Het Britse parlement stemde onlangs tegen een militair ingrijpen.

Oppositie
Het belangrijkste oppositieblok van Syrië is teleurgesteld dat de Amerikaanse president Barack Obama de morele verantwoordelijkheid afschuift op het Congres. Dat zei woordvoerder Louay Safi van de Syrische Nationale Coalitie (SNC) zondag op nieuwszender Al-Jazeera. De Syrische bevolking vreest volgens Safi dat het 'falende leiderschap' van de VS als een 'aanmoediging' zal werken om door te gaan met bloedvergieten.

De SNC, die de steun van het Westen geniet, begrijpt niet waarom Obama zijn voornemen gewapenderhand op te treden tegen de Syrische regering aan het Congres voorlegt. De Amerikaanse president wil immers 'niet de oorlog verklaren, maar oorlogsmisdadigers bestraffen '.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden