Kerry wil nieuw initiatief voor vrede in Jemen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft ingestemd met gesprekken tussen Arabische Golfstaten en de Verenigde Naties om te proberen het vredesproces in Jemen nieuw leven in te blazen.

Redactie
Een kind dat gewond is geraakt bij een luchtaanval ligt in een ziekenhuis in de hoofdstad Sanaa. Beeld afp
Een kind dat gewond is geraakt bij een luchtaanval ligt in een ziekenhuis in de hoofdstad Sanaa.Beeld afp

Het conflict is al te lang doorgegaan en moet ten einde komen, zei Kerry tijdens een persconferentie in de Saoedische stad Jedda. De Amerikaanse minister hoopt dat nieuwe gesprekken zullen leiden tot een eenheidsregering.

Sinds maart 2015 vechten opstandelingen, de Houthi's, tegen het Jemenitische leger dat loyaal is aan president Hadi. Hij wordt gesteund door een internationale coalitie, die wordt geleid door buurland Saoedi-Arabië.

Eerder donderdag zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad al-Hussein dat er een internationaal onderzoek moet komen naar de schendingen van de mensenrechten in Jemen. Daarnaast moet Saoedi-Arabië zich verantwoorden voor luchtaanvallen op burgerdoelen zoals ziekenhuizen in het land.

Tijdens het conflict zijn duizenden burgers omgekomen door luchtaanvallen op woonwijken, die zijn uitgevoerd door een internationale coalitie. Daarnaast worden de rekrutering van kindsoldaten, de drone-aanvallen van de Verenigde Staten en de aanvallen op mensenrechtenactivisten in een donderdag verschenen VN-rapport aan de kaak gesteld.

Hulp nodig

Volgens Zeid zijn er 3.799 burgers omgekomen sinds de escalatie van het conflict, de VN en mensenrechtengroeperingen schatten dat in totaal zeker 9.000 doden zijn gevallen. De meeste slachtoffers zijn burgers. Meer dan 2,3 miljoen inwoners zijn hun huizen ontvlucht en meer dan 21 miljoen mensen (80 procent van de bevolking) heeft humanitaire hulp nodig. Anders gezegd: vier op de vijf inwoners hebben niet genoeg water, voedsel, medische hulp of heeft geen onderdak.

Lees ook:

'Mijn grootste angst was om in kleine stukjes uiteen te spatten', vertelt de studente Nisma Mansour uit Aden. 'Dat zag je gebeuren met anderen. Als ze uit de puinhopen werden opgegraven en er een hand, een been, een voet gevonden werd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden