Kerry waarschuwt Syrische president Assad voor 'repercussies'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gelooft dat een wapenstilstand in Syrië nog altijd mogelijk is, hoewel het geweld in met name Aleppo buitengewone proporties heeft aangenomen. Hij waarschuwde Bashar al-Assad voor 'repercussies' tenzij de Syrische president zich aan de afspraak tot een staakt-het-vuren houdt.

John Kerry Beeld afp

Kerry zei tijdens een persconferentie na zijn terugkeer uit Genève dat de huidige gang van zaken geen enkel zicht biedt op een oplossing. Integendeel. Aleppo zal niet vallen, alleen veranderen in een nog grotere puinhoop met nog meer onschuldige slachtoffers. 'Als Assad dat niet wil inzien dan zal dat zijn weerslag hebben. Het eerste voorbeeld daarvan is het definitieve einde van het bestand en een terugkeer naar oorlog. Ik denk niet dat Rusland dat wil.'

Staakt-het-vuren

Aleppo, al tien dagen op rij het toneel van hevige gevechten, moet volgens VN-gezant Staffan de Mistura en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zo snel mogelijk deel uit gaan maken van het staakt-het-vuren in Syrië. Die boodschap brachten zij eerder op dinsdag naar buiten na overleg in Moskou.

De Mistura was naar de Russische hoofdstad gekomen om Lavrov te bewegen meer te doen om een gevechtspauze te bewerkstelligen. Lavrov sprak de hoop uit dat een staakt-het-vuren binnen korte tijd, mogelijk zelfs 'uren', realiteit kan worden.

Een dergelijke pauze in de grootste stad van het land moet de weg plaveien naar een nieuwe ronde van vredesbesprekingen. Die klapten halverwege april, toen de Syrische oppositie de besprekingen verliet. Op dit moment zijn er al gevechtspauzes van kracht in Damascus en de kuststad Latakia. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben de VN-veiligheidsraad om een spoedzitting gevraagd.

Beeld reuters

Aleppo

In Aleppo vielen dinsdag 19 doden bij door rebellen uitgevoerde raketaanvallen, zo meldde het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten op basis van lokale bronnen. Een van de raketten landde op een kraamkliniek, waarbij er volgens de Syrische staatstelevisie zeker drie doden en zeventig gewonden vielen, onder wie veel vrouwen en kinderen. De kliniek ligt in een wijk die onder controle staat van het regime. In een verklaring wees het Syrische leger met de beschuldigende vinger naar de extremisten van Jabhat al-Nusra en Ahrar al-Sham, die geen van beide partij zijn bij de onderhandelingen.

Vorige week werd ook al een ziekenhuis in Aleppo gebombardeerd, waarschijnlijk door het Syrische leger. Dinsdag nam de Veiligheidsraad unaniem een resolutie aan die landen wereldwijd oproept medisch personeel en ziekenhuizen te beschermen. 'Wanneer zogenaamde precisieaanvallen medische faciliteiten raken, is er iets ernstig mis', zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. 'Bijna de helft van de ziekenhuizen in Syrië is dicht, of opereert op halve kracht.' Ban haalde een rapport aan waarin staat dat sinds het begin van de Syrische burgeroorlog 250 medische posten en ziekenhuizen zijn geraakt. 730 artsen en verplegers werden gedood.

Beeld reuters

'Alle menselijkheid is verdwenen'

Inwoners uit Aleppo zijn na vijf jaar oorlog wel wat gewend, maar nooit eerder waren de bombardementen zo hevig als in de afgelopen dagen. De straten zijn verlaten en op de achtergrond klinkt voortdurend het geluid van sirenes. 'Aleppo is een spookstad geworden', zegt Roumi, een 28-jarige docent Engels uit de wijk al-Myassar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.