Kerry volgt Clinton op; Republikein op Defensie

De Democratische senator John Kerry (69) wordt vrijwel zeker de volgende minister van Buitenlandse Zaken van de VS. De Republikein Chuck Hagel wordt genoemd als de waarschijnlijke minister van Defensie.

NEW YORK - Obama heeft de nominatie van Kerry - de verliezende presidentskandidaat in 2004 - nog niet bevestigd, maar diverse bronnen melden zaterdag dat het een gedane zaak is. Rice trok zich eind vorige week terug als belangrijkste kandidaat voor de opvolging van minister Hillary Clinton.


Chuck Hagel is net als Kerry een Vietnamveteraan en een gerespecteerde oud-senator met veel internationale kennis. Met een conservatief boegbeeld in zijn kabinet wil Obama bevestigen dat hij 'boven de partijen' in Washington wil staan.


De capitulatie van Susan Rice is het gevolg van een stroom kritiek van conservatieven en partijloze waarnemers. Met name de senatoren John McCain, Lindsey Graham en Susan Collins namen Rice onder vuur. Zij zijn niet te spreken over haar rol in de verspreiding van onjuist gebleken informatie over de aanslag op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi, op 11 september van dit jaar.


Later werd duidelijk dat Rice niet meer deed dan de eerste indrukken van de inlichtingendiensten herhalen: dat 'Benghazi' een 'spontaan protest' was tegen een Amerikaans, anti-islamistisch internetfilmpje. Zij werd de kop van Jut, het gezicht van een regering die traag en ontoereikend reageerde op een internationale crisis.


In Benghazi werd een geplande terreuraanval gepleegd, waarbij een Amerikaanse topdiplomaat en drie anderen om het leven kwamen. Ook in niet-conservatieve media klonken twijfels over haar geschiktheid als 'gezicht van Amerika', een rol die Hillary Clinton volgens alle partijen goed heeft vervuld.


Obama aanvaardt de terugtrekking van Rice onder protest en hekelt de 'campagne' om zijn kandidaat onderuit te halen. De episode wordt beschouwd als een nederlaag voor de president, nog voordat zijn tweede termijn is begonnen. Rice is immers een van Obama's vroegste vertrouwelingen en zijn eerste keuze als buitenlandminister.


Kille verhouding

Obama had beloofd alles te zullen doen om haar te verdedigen. Later bleek hij niet veel voor haar te kunnen - of willen - betekenen. 'Zijn onvermogen om Rice te redden, voedt het beeld dat de president grote woorden gebruikt, maar snel bezwijkt onder druk', schrijft James Robbins van de denktank Foreign Policy Council. 'Hij is niet een vent om echt te knokken', voegt tv-commentator Dan Rather toe.


Rice en McCain hebben al jaren een kille verhouding, nadat zij de toenmalige presidentskandidaat McCain in 2008 onophoudelijk bekritiseerde. Brede steun in de Senaat is noodzakelijk voor de beëdiging van ministers. De conservatieve dreigementen om VN-ambassadeur Rice te blokkeren, begonnen zodoende een hinderlijk probleem voor Obama te vormen. Rice zei zelf dat de ruzie afleidde van Obama's binnenlandse prioriteiten, zoals immigratiehervorming en het begrotingstekort.


De beëdiging van John Kerry zal in de Senaat probleemloos verlopen, hebben de Republikeinen verzekerd. De invloedrijke McCain heeft - ondanks zijn meningsverschillen met Kerry, over onder meer Irak - een goede verstandhouding met de Democraat.


Kerry dient sinds 1985 in de Senaat. Eerder werd hij beroemd als veteraan die zich tegen de Vietnamoorlog keerde. Als senator is hij uitgegroeid tot een gezaghebbend staatsman. Ook ver buiten Washington en de VS kent hij iedereen die ertoe doet in de wereldpolitiek.


Reisstop voor Clinton na hersenschudding

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (65) heeft een hersenschudding opgelopen na te zijn flauwgevallen. Het ongeval gebeurde begin vorige week al maar werd zaterdag pas door het State Department bekendgemaakt. Clinton kampt al enige tijd met een buikgriep die ze onlangs in Europa opliep. De voormalige first lady was door de buikgriep uitgedroogd, waardoor ze flauwviel. Clinton zal de komende week vanuit huis werken, iets wat haar artsen haar hebben geadviseerd. Een reis naar Noord-Afrika en de Perzische Golf moest ze afzeggen. Clinton staat bekend om haar drukke reisschema. Geen andere collega bezocht zoveel landen. De teller staat nu op 112. Door de hersenschudding moet ze waarschijnlijk ook verstek laten gaan bij een hoorzitting over de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi van 11 september. Die hoorzitting wordt donderdag gehouden in het Congres.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden