Kerry op kop

Misschien wel het beste bewijs dat John Kerry nu toch echt moet worden beschouwd als de grote kanshebber in de strijd om de Democratische nominatie, komt uit het Republikeinse kamp....

Maar de weg naar de nominatie is nog lang en lastig. De positie van koploper heeft ook haar nadelen. Diens campagne wordt extra nauwlettend gevolgd en elke misstap wordt breed uitgemeten. Wie zich te snel rijk rekent, roept gemakkelijk de toorn van de kiezers over zich af.

Over die nadelen kan Howard Dean meepraten. Een maand geleden was hij nog de gedoodverfde winnaar van de Democratische race. Maar te elfder ure werden de kiezers bevangen door twijfel over de vraag of hij wel uit het goede hout is gesneden. Niet eens zo zeer vanwege zijn voor Amerikaanse begrippen nogal linkse standpunten, alswel door zijn amechtige manier van optreden.

Na zijn zeer matige score in de jongste primary-ronde is voor Dean de kans op de nominatie vrijwel verkeken. Maar hij lijkt een man met een missie en kan nog wel fungeren als stoorzender, die voldoende stemmen weet te vergaren om op de conventie een rol van betekenis te kunnen spelen.

Maar het meeste gevaar heeft Kerry te duchten van collega-senator John Edwards. Op grond van zijn zege in South Carolina en zijn behoorlijke scores elders kan hij zich opwerpen als serieuze uitdager, die met zijn eenvoudige achtergrond en zuidelijke mores in november wellicht hogere ogen gooit dan een patriciuit New England.

Het succes van Kerry berust vooral op zijn veronderstelde electability, op het prestige dat hij als Vietnam-veteraan en met zijn lange staat van dienst in de Senaat heeft opgebouwd. Maar bezieling is nog een schaars goed in zijn campagne. Het wachten is op een politieke boodschap die de Amerikanen ertoe kan brengen om voor het eerst sinds John Kennedy het hoogste ambt van het land toe te vertrouwen aan een dienstdoend senator.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden