NieuwsKlimaattop

Kerry op klimaattop: we gaan doen wat we kunnen om onze afwezigheid van vier jaar goed te maken

De wereldgemeenschap moet komende tien jaar alles op alles zetten om zich aan te passen aan het snel veranderende klimaat. Coronaherstelprogramma’s moeten klimaatbewust worden ingezet. En de rijke landen moet veel meer geld uittrekken om arme landen bij hun adaptatie te helpen.

Ben van Raaij
De Franse rivier de Doubs is uitgedroogd. Beeld AFP
De Franse rivier de Doubs is uitgedroogd.Beeld AFP

Dat zeiden wereldleiders maandag bij de opening van de Climate Adaptation Summit (CAS), de eerste wereldtop over klimaatadaptatie, waarvan Nederland gastheer is. De geheel virtuele top werd vanuit een Haagse studio geleid door premier Mark Rutte en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur & Waterstaat.

Rutte noemde aanpassing aan de opwarming ‘een kwestie van pure overleving’. Business as usual is geen optie meer, aldus Rutte. Hij hield de tientallen deelnemende wereldleiders tegelijk voor dat onderzoek uitwijst dat een investering van 1,8 biljoen dollar in adaptatie komende tien jaar uiteindelijk meer dan 7 biljoen kan opleveren.

De top moet leiden tot een wereldwijd actieplan om vooral armere landen te helpen zich te wapenen tegen de gevolgen van de opwarming, zoals extreem weer, overstromingen, langdurige droogte en stijging van de zeespiegel. De klimaatcrisis kan volgens het Global Center on Adaptation in Rotterdam de mondiale voedselproductie met eenderde reduceren en honderden miljoenen mensen van huis en haard verdrijven.

‘Het is alle hens aan dek’, zei Kristalina Georgieva, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). ‘De covid-19-pandemie herinnert ons eraan dat we het ons niet kunnen veroorloven bekende risico’s te negeren. En klimaatschade is een risico dat we heel goed kennen’, waarschuwde António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, die vorige maand al had opgeroepen tot een ‘doorbraak in adaptatie’.

100 miljard dollar

Een rapport van de VN becijferde deze maand dat ontwikkelingslanden nu al 70 miljard dollar per jaar nodig hebben om de ergste gevolgen van de opwarming te bestrijden. Die kosten kunnen oplopen tot 140 tot 300 miljard dollar in 2030. Maar in het Green Climate Fund, het klimaatfonds van de VN, waarin de rijke landen jaren geleden beloofden 100 miljard dollar per jaar te zullen steken, zit nog geen 70 miljard, en dat wordt maar voor een kwart aan adaptatie besteed. De rest gaat naar het terugdringen van CO2 en andere broeikasgassen.

Investeren in klimaatadaptatiemaatregelen is economisch gezond verstand, aldus Georgieva van het IMF. Het voorkomen van klimaatschade is niet alleen veel goedkoper dan herstellen naderhand, het kan de wereldeconomie bovendien tot 2030 zo’n 0,7 procent extra groei en miljoenen groene banen opleveren.

Cora van Nieuwenhuizen, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties en Kristalina Georgieva, directrice van het Internationaal Monetair Fonds, tijdens de online Climate Adaptation Summit (CAS). Beeld ANP
Cora van Nieuwenhuizen, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties en Kristalina Georgieva, directrice van het Internationaal Monetair Fonds, tijdens de online Climate Adaptation Summit (CAS).Beeld ANP

Diverse wereldleiders kondigden plannen aan om meer geld uit te trekken voor adaptatie. Rutte zei dat Nederland voortaan (als een van de eerste landen wereldwijd) de helft van zijn klimaatgelden zal bestemmen voor adaptatie. Nederland steekt 120 miljoen euro uit (bestaand) ontwikkelingsgeld in adaptatieprojecten in Afrika, waaronder 100 miljoen voor het verduurzamen van de landbouw in de verdrogende Sahel. Nog eens 20 miljoen is bestemd voor het speciale ‘adaptatiefonds’ voor de minst ontwikkelde landen.

Leiders van andere rijke landen kwamen eveneens over de brug. Zowel de Duitse bondskanselier Angela Merkel als de Franse president Emmanuel Macron zegde honderden miljoenen euro’s extra klimaatgeld toe. Ook IMF, Wereldbank en de African Development Bank kondigden aan meer geld in adaptatie te zullen steken. Het IMF gaat landen die aankloppen voor leningen voortaan mede beoordelen op hun adaptatieplannen.

In alle nederigheid terug

Namens de nieuwe Amerikaanse regering meldde klimaatgezant John Kerry dat de Verenigde Staten trots zijn om zich weer aan te sluiten bij het akkoord van Parijs. ‘We keren terug in alle nederigheid over onze afwezigheid afgelopen vier jaar, en gaan doen wat we kunnen om het goed te maken.’ Dit betreft ook de 3 miljard dollar die de VS jaarlijks zouden bijdragen aan het VN-klimaatfonds, en waarvan ze pas eenderde overmaakten.

De VS verlieten het Parijse akkoord (waarvan Kerry een van de aanjagers was) onder Trump. President Biden kondigde vorige week direct na zijn aantreden aan dat de VS zich weer zullen aansluiten. Biden riep klimaat uit tot topprioriteit, en maakt deze week waarschijnlijk nieuwe klimaatacties bekend. ‘We hebben nu goddank een president die leidt, de waarheid spreekt en gegrepen is door het thema’, aldus Kerry.

Groot-Brittannië en Nederland zullen samen met Egypte, Bangladesh, Malawi en Saint Lucia de kopgroep vormen van een nieuwe Adaptation Action Coalition van 120 landen en 90 organisaties. De coalitie gaat arme, door de klimaatcrisis bedreigde gemeenschappen helpen weerbaarder te worden, door de inzet van waarschuwingssystemen voor cyclonen, betere kustbescherming en droogteresistente gewassen.

Elke klimaatconferentie draait uiteindelijk om geld:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/we-moeten-ons-aanpassen-aan-de-opwarming-van-de-aarde-maar-wie-wil-daarvoor-betalen~b49fa5f1/

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden