Kerry en Lavrov ontmoeten elkaar in Genève

Syrië is akkoord gegaan met het Russische plan om de voorraad chemische wapens in Syrië onder internationaal toezicht te plaatsen en uiteindelijk te laten ontmantelen. President Barack Obama heeft het Amerikaanse Congres vandaag gevraagd nog niet te stemmen over goedkeuring van een militaire actie tegen Syrië. De Volkskrant volgde ook dinsdag de gebeurtenissen op de voet. Lees hier terug wat er gebeurde.

John KerryBeeld ap

23.20 uur - Timmermans bespreekt Syrië met Qatar
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft tijdens een bezoek aan Qatar uitgebreid van gedachten gewisseld over de crisis in Syrië met zijn collega Khalid al-Attiya. De twee ministers bespraken ook de situatie in Egypte. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Timmermans bezocht Qatar om een beter beeld te krijgen van de politieke, economische en culturele ambities van het land.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse ZakenBeeld anp

22.30 uur - Kerry en Lavrov ontmoeten elkaar in Genève
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov ontmoeten elkaar woensdag in de Zwitserse stad Genève. Ze zullen over het Russische plan spreken om de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te stellen.

Amerikaanse functionarissen hebben dat maandag bekendgemaakt. Kerry zei eerder op dinsdag dat hij wacht op de precieze Russische voorstellen, zodat de Amerikaanse regering zich daar een oordeel over kan vormen.
Een diplomatieke oplossing voor de dreigende Amerikaanse aanval op Syrië is maandag en dinsdag dichterbij gekomen, nadat Rusland met het plan voor de chemische wapens was gekomen en Syrië ermee had ingestemd.

John KerryBeeld ap
Sergey LavrovBeeld ap

21.25 uur - Spoedberaad VN-Veiligheidsraad afgelast
Het spoedberaad over Syrië dat de VN-Veiligheidsraad vanavond achter gesloten deuren zou houden, is afgelast nadat Rusland het verzoek voor de bijeenkomst heeft teruggetrokken. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Australië Gary Quinlan op zijn twitteraccount bekendgemaakt.

De bijeenkomst werd enkele uren eerder aangekondigd. Er zou om 21.00 uur Nederlandse tijd worden gesproken over het voorstel van Rusland om de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te plaatsen. Waarom Rusland het verzoek tot overleg heeft ingetrokken, is niet duidelijk.

21.05 uur - Obama vraagt congres nog niet te stemmen
President Barack Obama heeft het Amerikaanse Congres gevraagd nog niet te stemmen over goedkeuring van een militaire actie tegen Syrië. Dat heeft de Amerikaanse Senator Carl Levin dinsdag gezegd.

Volgens hem wil Obama Rusland de tijd gunnen om Syrië zijn chemische wapens te laten opgeven. Senator Levin zei dat Obama wil afwachten hoe serieus Rusland en Syrië zijn met het voorstel.

20.15 uur - Kerry: Rusland stuurt VS suggesties
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gaat de Verenigde Staten dinsdag nog suggesties sturen over hoe de chemische wapens van Syrië veiliggesteld kunnen worden. Dat heeft zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry vanavond gezegd tijdens een Google+ Hangout.

De Google Hangout is hier te bekijken.

Kerry zei verder dat een volledige VN-resolutie de enige manier is om vertrouwen te hebben in het plan van Rusland om de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te stellen.

John Kerry tijdens de Google HangoutBeeld Google+

19.52 uur - Syrië treedt toe tot OPCW in Den Haag
Syrië treedt toe tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Dit heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, dinsdag gezegd, zo meldt het Russische persbureau Interfax.

OPCW-lidstaten zijn verplicht hun voorraden aan chemische wapens onder toezicht van de internationale organisatie te vernietigen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John kerry, Defensieminister Hagel en generaal Martin Dempsey, vandaag tijdens een hoorzitting in Washington.Beeld ap

19.47 uur - 'VS, Groot-Brittannië en Frankrijk voor diplomatieke weg'
De leiders van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn voor een diplomatieke oplossing van de kwestie rond de Syrische chemische wapens, volgens het Witte Huis.

De Amerikaanse president Barack Obama, de Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron hebben dinsdag met elkaar gebeld. Ze hebben overlegd over het Russische voorstel om de Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht te brengen en uiteindelijk te vernietigen.

De drie westerse landen staan niet afwijzend tegenover het plan. Ze willen dinsdag al een resolutie op tafel leggen in de VN-Veiligheidsraad waarin het voorstel verder wordt uitgewerkt. De grote vraag is dan of de westerse landen het eens kunnen worden over de voorwaarden met Rusland, dat een bondgenoot is van het Syrische regime.

Een strijder van het Vrije Syrische Leger vandaag in Aleppo.Beeld reuters

19.10 uur - Vanavond spoedberaad Veiligheidsraad VN
De VN-Veiligheidsraad zal vanavond om 21:00 uur Nederlandse tijd een spoedberaad achter gesloten deuren houden. Dat heeft het perskantoor van de VN bekendgemaakt. De bijeenkomst zou zich richten op het plan van Rusland om de Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen, zo hebben anonieme diplomaten tegenover persbureau Reuters gezegd. Syrië ging eerder vandaag akkoord met het Russische voorstel.

18.30 uur - Rusland: Syrië verantwoordelijk houden onacceptabel
Het is voor Rusland onacceptabel als in een VN-resolutie het Syrische regime verantwoordelijk wordt gehouden voor het gebruik van chemische wapens in het land. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov vandaag tegen zijn Franse evenknie. Rusland zal een resolutie gaan opstellen waarin een voorstel wordt gedaan om de chemische wapenvoorraad van Syrië onder internationale controle te brengen.

De Russische ambassadeur in Frankrijk zei eerder dat er nu gebruik gemaakt moet worden van de mogelijkheid om iets tegen Syrië te doen.

18.07 uur: Kerry en Lavrov overleggen vandaag nog
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaat vandaag nog praten met zijn Russische ambtsgenoot Lavrov over het voorstel om de chemische wapenvoorraad van het Syrische regime onder internationale controle te brengen. Kerry zei tegen een commissie van het Amerikaanse Congres vandaag dat de mogelijkheid 'moet worden onderzocht'. 'We kijken er naar vanaf onze kant. De Russen doen een voorstel aan ons.'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, gisteren.Beeld afp

17.36 uur - Rusland niet blij met VN-resolutie
Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, is Rusland niet enthousiast over het idee van een bindende VN-resolutie. Dat liet de minister weten na een telefoongesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, aldus persbureau AFP.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk gaan dinsdag een resolutie over de chemische wapens van Syrië aan de VN-Veiligheidsraad voorleggen, zei de Britse premier David Cameron gezegd.

Volgens het Witte Huis hebben de Amerikaanse president Barack Obama, de Franse president François Hollande en Cameron dinsdag telefonisch overlegd. Zij hebben afgesproken om nauw samen te werken met Rusland en China bij een nadere bestudering van het Russische voorstel om de chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen.

Cameron vindt dat er een deadline moet worden toegevoegd aan het plan.

Een rouwstoet vandaag in Damascus.Beeld reuters

17.12 uur - Obama overlegt met Cameron en Hollande
De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag met de Franse president François Hollande en daarna de Britse premier David Cameron gesproken over het Russische voorstel. Dat zegt een van Obama's naaste medewerkers.

Later vandaag zullen de drie landen de resolutie die Frankrijk vandaag heeft ontworpen bespreken. De drie leiders hebben afgesproken zeer nauw samen te werken met Rusland en China om het voorstel te onderzoeken. Dit onderzoek zal bij de Verenigde Naties beginnen.

Frankrijk heeft aangekondigd in de Veiligheidsraad een ontwerpresolutie in te dienen over het chemische wapenarsenaal van Syrië. Die moet Syrië ertoe dwingen openheid van zaken te geven over zijn chemische wapens, deze onder internationaal toezicht te plaatsen en ze te ontmantelen.

De bron van het nieuws over Obama's bereidheid het voorstel van Moskou in de Veiligheidsraad te behandelen wil voorlopig anoniem blijven.

De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld ap

16.57 uur - Timmermans: bemoedigende stap
Minister Frans Timmermans vindt het 'een bemoedigende stap dat Syrië akkoord lijkt te gaan met het onder inspectie brengen van zijn arsenaal chemische wapens, mits dit concrete opvolging krijgt'. Hij laat dat weten vanuit Qatar, waar hij op bezoek is.

Timmermans wil nu 'boter bij de vis' van het Syrische regime. 'Syrië moet onverwijld het verdrag voor chemische wapens omarmen en onverwijld inspecties toestaan. Dit ontslaat de Veiligheidsraad niet van de verplichting een oordeel uit te spreken over het waarschijnlijke gebruik van gifgas op 21 augustus, aangezien het gebruik ervan niet zonder consequenties kan blijven.'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.Beeld ap
Amerikanen protesteren in Washington tegen militair ingrijpen in Syrië.Beeld epa

16.38 uur - VS: diplomatieke oplossing gaat voor aanval
Een diplomatieke oplossing voor Syrië heeft nu een hogere prioriteit dan een militaire aanval. Dat heeft stafchef Denis McDonough van het Witte Huis tegen Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden gezegd. 'We wachten nu eerst af hoe het verder gaat met het Syrische akkoord', zei de Democratische parlementariër Gene Green.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet weten dat de VS een concreet voorstel van de Russen afwacht. 'Maar we kunnen niet lang wachten.'

De leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat, Mitch McConnell, gaat in elk geval tegen een militaire aanval op Syrië stemmen. Hij vindt dat er nog te veel vragen onbeantwoord zijn over de Amerikaanse strategie voor de lange termijn. Ook meent hij dat de situatie in Syrië geen bedreiging vormt voor de nationale veiligheid.

Denis McDonough.Beeld getty

16.15 uur - Argumenten voor en tegen
Gewild of niet, John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, laat de internationale raderen op volle kracht draaien sinds hij gisteren een voorstel aan Assad deed: geeft de Syrische president zijn chemische wapens op, dan zal hem een militaire aanval bespaard blijven. Een plan dat wereldwijd met veel enthousiasme is begroet, maar hoe realistisch is het eigenlijk? Lees hier een aantal argumenten voor en tegen.

15.47 uur - 'Bloedbad stopt niet door Russisch voorstel'
Het Russische voorstel zal het bloedvergieten in Syrië niet stoppen, dat zegt de samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten. De raad zegt daarnaast dat de Golfstaten klaar zijn voor eventuele bedreigingen die kunnen voortvloeien uit een militaire actie tegen Syrië.

'We hebben gehoord van het initiatief. Het draait allemaal om de chemische wapens, maar het zorgt er niet voor dat het bloedvergieten onder het Syrische volk stopt', dat zei de minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein, sjeik Khaled bin Ahmed al-Khalifa.

Een meisje staat voor een verwoest huis in Aleppo.Beeld reuters
Een man helpt een oudere man door de ravage naar zijn huis in Ariha.Beeld reuters

14.44 uur - 'Obama wil Congres alsnog overtuigen'
De Amerikaanse president Barack Obama zal vanavond in zijn toespraak naar het volk alsnog benadrukken dat het Congres zou moeten instemmen met militair ingrijpen in Syrië. Dat zegt Jay Carney, woordvoerder van het Witte Huis. Carney liet weten dat het Witte Huis wil controleren of Syrië serieus is over het aanvaarden van het Russische plan, 'we hebben voldoende redenen om sceptisch te zijn'.

'Wat de president gisteravond (in een interview met NBC News, red.) zei, weerspiegelt waar we nu zijn: we zien dit als een positieve ontwikkeling en zien dit als een duidelijk resultaat van de druk die werd gelegd op Syrië', zei Carney.

De Senaat heeft de stemming woensdag over eventueel militair ingrijpen uitgesteld. Het Witte Huis is in gesprek met Congresleiders over wanneer er precies gestemd gaat worden. Een bron binnen het Congres laat weten dat er in ieder geval deze week niet gestemd gaat worden.

De Syrische president Assad tijdens een interview met de Amerikaanse zender CBS. Assad zei daarin op alles voorbereid te zijn.Beeld ap
Een Syrisch meisje in Turkije.Beeld epa

14.28 uur - Groot-Brittannië wil bewijs
Groot-Brittannië wil dat Rusland en Syrië laten zien dat het plan om de chemische wapens in Syrië aan internationaal toezicht te onderwerpen oprecht is, en niet een tactiek om de boel te vertragen.

'Wij zijn een voorstander van alles wat het probleem rondom de enorme voorraad van chemische wapens in Syrië op lange termijn kan oplossen', liet de Britse defensieminister Philip Hammond weten. 'De geschiedenis leert ons dat we op onze hoede moeten zijn voor alles wat uiteindelijk gewoon een vertragingstechniek kan zijn.'

'We willen zeer snel en zeer duidelijk bewijs dat dit een oprecht voorstel is en dat het ergens toe leidt', aldus Hammond.

Philip Hammond.Beeld afp

14.17 uur - 'Unieke kans op vrede'
De SP ziet een 'unieke kans op een vreedzame oplossing' in Syrië, nu het regime daar zegt bereid te zijn om zijn chemische wapens aan internationaal toezicht te onderwerpen. 'Nederland moet hier onmiddellijk steun voor uitspreken', zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel in de richting van het kabinet.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is sceptischer. 'Een diplomatieke oplossing is waar iedereen naar streeft. Maar, eerst zien dan geloven met Assad en beloftes. Ik herinner me hoe Assad het Annan-vredesplan omarmde en toen weer naast zich neer legde en hoe hij diverse pogingen tot een staakt-het-vuren dwarsboomde.'

Als het aanbod van Syrië realistisch blijkt, moet het Nederlands kabinet er ook positief tegenover staan, meent Sjoerdsma. Daarnaast moet het kabinet blijven vragen aan de VS om bewijsmateriaal over de daders achter de gifgasaanval en dat vervolgens zelf beoordelen. Behandeling van de kwestie moet wat D66 betreft binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties worden afgerond.

SP-Tweede Kamerlid Harry van BommelBeeld anp

13.33 uur - Syrië bezorgd over nucleaire aanval
Syrië heeft zich intussen met Rusland gemeld bij de IAEA, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties. De twee landen willen dat de IAEA de gevaren serieus neemt van een eventuele aanval op de nucleaire installaties in Syrië. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van het land. De Verenigde Staten menen dat het niet de zaak is van de IAEA om een risico-inschatting voor de nucleaire installaties in Syrië te maken van een mogelijke aanval op dat land. Yukiya Amano, baas van de atoomwaakhond, zegt dat hij tijd nodig heeft om de vraag te beoordelen.

Rebellen in Jabal al-Akrad.Beeld reuters

13.16 uur - Syrië accepteert Russisch controlevoorstel
Syrië accepteert het Russische voorstel om de complete chemische wapenvoorraad van het regime onder internationaal toezicht te plaatsen. 'We hebben een paar zeer vruchtbare gesprekken gevoerd met [de Russische] minister Lavrov gisteren, hij deed een initiatief met betrekking tot chemische wapens. 's Avonds stemden we in het met Russische voorstel', citeert Interfax minister Walid al-Moualem, de Syrische minister van Buitenlandse Zaken.

Het voorstel kwam gisteren uit de mond van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry, die in Londen de mogelijkheid van toezicht op de chemische wapenvoorraad door de internationale gemeenschap opperde. In dat geval, zei Kerry, zou de Syrische president Assad een aanval op zijn land kunnen voorkomen.

Vrijwel gelijktijdig haastte het Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zich te zeggen dat Kerry de opmerkingen vooral retorisch bedoelde. Even later zei de Russische ambtsgenoot van Kerry, Sergej Lavrov, juist dat hij het een goed idee vond.

13.04 uur - Ontmoeting Obama en Poetin tijdens G20-top
Meer over de ontmoeting tussen president Obama en zijn Russische ambtsgenoot Poetin vorige week tijdens de G20-top in Moskou. Een Kremlin-woordvoerder wil, zoals eerder gemeld, wel kwijt dat er gesproken is over het idee om de chemische wapens van het Syrische regime onder internationale controle te brengen, maar meer niet. Eerder werd bekend dat de twee elkaar 20 minuten gesproken hebben over de situatie in Syrië, maar dat dat gesprek niets had opgeleverd.

De Russische president Poetin (links) en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Obama tijdens de G20-top in Moskou, vorige week.Beeld reuters

12.51 uur - Duitsland kan helpen met sloop wapens
Duitsland heeft veel ervaring met de vernietiging van chemische wapens en kan helpen de Syrische voorraad te ontmantelen. Dat zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle.

'Het is heel goed mogelijk dat Duitsland bereid is technisch en op andere wijze mee te werken aan een dergelijke vernietiging (van Syrische chemische wapens)', aldus Westerwelle.

Syrië moet wel eerst toetreden tot de internationale conventie tegen chemische wapens, vindt Westerwelle.

Syrische burgers proberen Turkije binnen te komen, gisteren bij Bab Al-Salam.Beeld reuters
Amerikanen protesteren in Washington tegen het Syrische regime.Beeld ap

12.44 uur - Obama en Poetin hadden overleg tijdens G20
De Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin hebben tijdens de G20-top vorige week in Sint-Petersburg het idee besproken om de chemische wapens in Syrië onder internationaal toezicht te stellen. Dat zegt een woordvoerder van Poetin tegen persbureau Reuters.

12.32 uur - Arabische Liga steunt voorstel Rusland
De Arabische Liga steunt het Russische initiatief waarmee de voorraad chemische wapens in Syrië onder internationaal toezicht geplaatst worden, waarna ze vernietigd worden, dat meldt persbureau AFP. In Israël is echter sceptisch gereageerd op het voorstel. Volgens Israëlische politici is het gevaar groot dat het Syrische regime alleen maar tijd probeert te winnen.

Avigdor Lieberman, de voorzitter van de Knesset-commissie voor buitenlandse zaken en defensie, zei dinsdag dat de Syrische president Bashar Assad nu 'tijd, een heleboel tijd wint'. Lieberman is een politieke bondgenoot van premier Benjamin Netanyahu.

President Shimon Peres zei maandag dat Syrië 'niet te vertrouwen is'. Onderhandelingen over de overdracht van de chemische wapens en de ontmanteling van deze wapens zullen dan ook uiterst moeizaam worden, aldus Peres.

Avigdor Lieberman, de voorzitter van de Knesset-commissie.Beeld epa

12.28 uur - Overzicht chemische wapens
Welke chemische wapens heeft Syrië eigenlijk? Bekijk hier een overzicht van de chemische strijdmiddelen waarvan Syrië volgens internationale experts enkele honderden tonnen bezit.

11.23 uur - Frankrijk komt met VN-resolutie
Frankrijk komt met een ontwerpresolutie voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de inzet van chemische wapens door Syrië. De resolutie beoogt Syrië ertoe te dwingen openheid van zaken te geven over zijn chemische wapens, zijn voorraden chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen en ze te ontmantelen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd. Deze resolutie zou waarschuwen voor 'extreem ernstige consequenties' hebben voor Syrië als het land de afspraken niet nakomt. Frankrijk, een van de permanente leden van de Veiligheidsraad, presenteert de resolutie dinsdag al.

De resolutie wordt gekoppeld aan Hoofdstuk 7 van het VN-Handvest, waardoor automatisch wordt gedreigd met militair ingrijpen als de resolutie door Syrië wordt genegeerd. Tevens bevat de resolutie een veroordeling van de gifgasaanval van 21 augustus, aldus Fabius.

John Kerry (L) en Laurent Fabius zaterdag in Parijs.Beeld epa

11.13 uur - Rusland werkt met Syrië aan plan
Rusland werkt samen met Syrië aan een concreet plan om de Syrische chemische wapens onder controle te stellen. Dat meldt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Als dit actieplan gereed is - wat zeer snel het geval zal zijn - gaat Rusland ermee naar VN-chef Ban Ki-moon en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), zei Lavrov.

Rusland riep Syrië maandag op de chemische wapens onder controle te laten stellen en misschien zelfs te vernietigen.

10.50 uur - Ontvoerde Belg: 'Gifgasaanval niet door Assad'
'De Syrische regering zat niet achter de gifgasaanval nabij Damascus in augustus', dat beweert Pierre Piccinin, een Belgische schrijver die in april in Syrië werd ontvoerd.

De Belg vertelde tijdens een interview
met de Belgische radiozender RTL-TVI dat hij een gesprek tussen zijn bewakers had opgevangen.

De Italiaanse journalist Domenico Quirico, die samen met Piccinin ontvoerd werd, verklaarde in La Stampa echter dat de onschuld van het regime niet bewezen is. 'De deur van de kamer waar ze ons gevangen hielden, stond op een kier. Op die manier konden we een gesprek opvangen in het Engels. Het ging om een gesprek in het Engels via Skype. Tijdens dat gesprek werd gezegd dat de gasaanval in twee wijken van Damascus het werk was van de rebellen en bedoeld was als provocatie om zo het westen aan te sporen om in te grijpen.'

'De geloofwaardigheid van de uitlatingen of over de identiteit van de betrokkenen kan niet bewezen worden', benadrukt Quirico nogmaals. 'Ik kan dus absoluut niet met zekerheid zeggen of dat gesprek gebaseerd was op feiten of op geruchten. Het zou dus dwaas zijn om te zeggen dat ik zeker weet dat de gasaanval niet het werk was van Assad.'

De Belgische leerkracht Pierre Piccinin.Beeld afp

10.39 uur - 'Moskou door de knieën voor druk Westen'
Rusland is in de kwestie Syrië door de knieën gegaan voor de druk van het Westen. Dit heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius gezegd. 'De Russen nemen een andere stellingname in - goed, zei Fabius tegen de radiozender Europe-1.

De minister zei verder dat zijn regering zich 'belangstellend en voorzichtig' opstelt ten aanzien van het door Damascus geaccepteerde Russische voorstel. Hij waarschuwde dat het niet eenvoudig zal zijn om 'meer dan duizend ton chemische wapens' te verzamelen en te vernietigen.

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius.Beeld reuters
Beeld reuters

09.45 uur - China positief over Russisch voorstel
Ook China verwelkomt het Russische voorstel de chemische wapens op termijn te laten vernietigen. Dat zei een woordvoerder Hong Lei, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken. De woordvoerder liet weten dat een delegatie van de Syrische oppositie vandaag op bezoek is in China.

09.15 uur - Iran verwelkomt diplomatiek voorstel
Iran heeft zich achter de diplomatieke pogingen geschaard om Amerikaanse aanvallen op Syrië af te wenden. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat volgens Teheran het Russische voorstel om de chemische wapens van Syrië onder internationale controle te brengen, een stap in de goede richting is.

Iran zegt altijd tegen massavernietigingswapens te zijn, waar dan ook ter wereld. Iran werd in de oorlog met Irak (1980-1988) met chemische wapens bestookt door het Iraakse regime van Saddam Hussein dat steun genoot van westerse mogendheden.

Woordvoerster van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Marzieh Afkham.Beeld epa

Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van maandag:

Kerry: deze week gifgas inleveren
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei gisteren tijdens een bezoek aan Londen dat de Syrische president Bashar al-Assad de crisis rond de gepleegde gifgasaanval kan oplossen door zijn voorraad chemische wapens aan het einde van de week over te dragen aan de internationale gemeenschap.

VS: retorisch commentaar
Het Amerikaanse ministerie kwam even later terug op de woorden van Kerry en zei dat dit aanbod niet letterlijk bedoeld was. 'Minister Kerry maakte een retorisch commentaar over de onmogelijkheid en onwaarschijnlijkheid dat Assad de chemische wapens overdraagt die hij ontkent te gebruiken. De minister wilde alleen maar zeggen dat de wrede dictator met een historie aan leugens en gesjoemel met feiten niet kan worden vertrouwd als het om chemische wapens gaat', aldus het ministerie.

Rusland steunt 'ultimatum'
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, liet vervolgens weten er bij Syrië op aan te zullen dringen zijn chemische wapens in te leveren. Moskou zal Damascus ertoe bewegen zijn chemische wapens in bepaalde gebieden op te slaan die onder internationaal toezicht komen, waarna de wapens vervolgens worden ontmanteld, zo zei Lavrov.

Syrië verwelkomt voorstel
Dit voorstel werd door Syrië verwelkomd. De Syrische minister van Buitenlandse zaken, Walid al-Moualem, drukte de hoop uit dat met het voorstel een militaire actie tegen Syrië door de VS kan worden voorkomen. Hij zei echter niet met zo veel woorden dat Syrië het voorstel heeft geaccepteerd.

Ban: V-raad moet verzoek aan Syrië doen
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon liet weten te overwegen de Veiligheidsraad te vragen een oproep te doen aan Syrië. Damascus zou zijn chemische wapens onmiddellijk naar 'veilige plaatsen' in Syrië moeten brengen waar zij kunnen worden opgeslagen en vernietigd.

Obama: mogelijke doorbraak
Obama noemde het Russische voorstel vannacht een 'mogelijke doorbraak'. Het is een 'positieve ontwikkeling' die een militaire interventie van de VS in Syrië mogelijk overbodig maakt. De Verenigde Staten blijven wel sceptisch over het plan. Het plan moet volgens Obama geen mogelijkheid voor president Bashar al-Assad zijn om tijd te rekken. De VS zullen druk blijven uitoefenen op Syrië, aldus Obama.

De Syrische president Bashar al-Assad gisteren tijdens zijn interview met de Amerikaanse televisiezender CBS.Beeld afp
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden