Kerry: Egypte moet mars naar democratie voortzetten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zondag een bezoek gebracht aan Egypte. Het bezoek was van Amerikaanse zijde niet aangekondigd. Het Egyptische staatspersbureau MENA daarentegen meldde vrijdag al dat de minister zou komen.

CAÏRO - De gang van zaken lijkt exemplarisch voor de stroeve verhouding die tussen de beide landen is ontstaan. Kennelijk hadden de Amerikanen een ijzige ontvangst verwacht. Dat bleek mee te vallen.


Het is voor het eerst dat een hoge vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering zich in Caïro laat zien sinds het leger de islamistische president Mohammed Morsi in juli afzette en een harde campagne tegen diens aanhangers begon. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat Washington besloot een deel van zijn vooral militaire hulp op te schorten.


Kerry en zijn ambtgenoot Nabil Fahmy deden op een gezamenlijke persconferentie hun best de indruk te wekken dat de verhouding nog altijd redelijk is. Kerry zei dat de VS een vriend en partner zijn van het Egyptische volk. 'De Egyptenaren moeten de mars naar democratie voortzetten', zei hij. Als dat gebeurt, zal de Amerikaanse hulp worden hervat.


Het bezoek van de Amerikaanse minister kwam aan de vooravond van het begin van het proces tegen de afgezette president Morsi. Vandaag moet hij in Caïro voor de rechter verschijnen, samen met veertien andere leiders van de inmiddels verboden Moslimbroederschap. Zij worden aangeklaagd wegens het aanzetten tot geweld na de machtsovername door het leger, begin juli.


Als de verdachten schuldig worden bevonden, kunnen ze levenslange gevangenisstraf krijgen of zelfs de doodstraf. Dat zal ongetwijfeld de spanningen tussen het leger en de Moslimbroeders verder doen toenemen, en mogelijk bijdragen aan de instabiliteit. Het toerisme in Egypte is ingestort en de investeringen zijn dramatisch gedaald.


De vroegere presidentskandidaat Amr Moussa, oud-minister van Buitenlandse Zaken, heeft zondag scherpe kritiek geuit op de beslissing van het Egyptische televisiestation CBC om de show van de populaire satiricus Bassem Youssef niet uit te zenden, afgelopen vrijdag.


Tegen Youssef, 'de Egyptische Jon Stewart', werd vorige week een strafrechtelijk onderzoek geopend vanwege zijn uitzending van de vrijdag ervoor. Daarin had hij grappen gemaakt over legerleider generaal Abdelfatah al-Sisi en over diens naar persoonsverheerlijking neigende populariteit.


De show van Youssef werd een paar minuten voor het begin van de uitzending geschrapt omdat hij 'de journalistieke ethische code' had geschonden, aldus het tv-station.


'Het schrappen van het programma van Youssef is een onwijs besluit, dat bij velen vragen oproept over de vrijheden', zei Moussa, op het ogenblik voorzitter van de commissie die een nieuwe grondwet schrijft.


Youssef werd de afgelopen twee jaar zeer populair met zijn satire, die vaak was gericht tegen de (toen regerende) Moslimbroederschap en Morsi. Na de zomerstop bleek hij er niet voor terug te schrikken ook met de nieuwe machthebbers de draak te steken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden