Kerry: dit blijft niet ongestraft

Met de dag nadrukkelijker zinspelen westerse leiders op de mogelijkheid van strafmaatregelen tegen Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei maandagavond dat alles erop wijst dat vorige week chemische wapens zijn ingezet tegen burgers in en rond Damascus.

WASHINGTON/LONDEN - Vooralsnog houdt iedereen nog slagen om de arm, ook al omdat VN-inspecteurs sinds maandag bezig zijn met hun onderzoek naar het gebruik van chemische wapens.


Kerry zei over 'aanvullende informatie over de aanval' te beschikken, die in de komende dagen zal worden gepubliceerd. Hij gaf de Syrische regering niet rechtstreeks de schuld van de aanval, maar zinspeelde er wel op door te zeggen dat Damascus de beschikking heeft over chemische wapens, en blijkbaar iets wilde verbergen voor de inspecteurs van de VN. 'Vergis u niet: president Obama zal degenen verantwoordelijk houden die 's werelds verderfelijkste wapens hebben ingezet tegen 's werelds kwetsbaarste mensen.'


Kerry had het verder over een misdrijf dat 'het geweten van de wereld moet schokken' en niet ongestraft mag blijven. 'Volgens elke maatstaf is dit onvergeeflijk.'


De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague stelde gisteren als eerste dat actie tegen het Syrische regime ook kan plaatsvinden zonder toestemming van de Veiligheidsraad. 'Volledige eenheid' is niet nodig, volgens Hague. Wel zullen de maatregelen 'in lijn zijn met het volkenrecht'.


Volgens Rusland zou een militaire interventie zonder VN-mandaat een 'zeer ernstige schending van het internationaal recht' zijn. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei dit gisteren in Moskou. Westerse landen zouden daarmee 'fouten uit het verleden' herhalen.


De EU-chef voor buitenlands beleid, Catherine Ashton, noemde instemming van de raad met een actie tegen Syrië maandag 'buitengewoon belangrijk'. Volgens haar moet er een 'politieke oplossing' komen.


Militair ingrijpen wordt nog steeds niet expliciet benoemd, maar uit alle uitlatingen van westerse leiders blijkt dat die mogelijkheid in alle hoofdsteden serieus wordt besproken. Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, zei maandag dat 'alle opties' open liggen. 'De enige optie die ik me niet kan voorstellen, is dat er niets wordt gedaan.'


Ook de Duitse regering liet gisteren, voor het eerst, weten dat het internationale maatregelen tegen Syrië zal steunen als het gebruik van gifgas wordt bevestigd. Een woordvoerder van kanselier Angela Merkel zei desgevraagd dat het gebruik van geweld daarbij niet kan worden uitgesloten.


De Verenigde Naties dienen een 'scherpe' klacht in bij zowel de Syrische regering als de oppositie over de schoten die maandag in Damascus werden gelost op het konvooi van de VN-inspecteurs. Sluipschutters namen het VN-team doelbewust onder vuur, aldus een VN-woordvoerder. Het onderzoek liep daardoor vertraging op. Volgens deskundigen is er toch al veel tijd verloren gegaan sinds de gifgasaanval.


De VN-inspecteurs hebben maandag waardevolle informatie verkregen, aldus de VN-woordvoerder. Het team sprak met onder anderen artsen en verpleegkundigen. Ook werden bloed-, haar- en weefselmonsters verzameld.


pagina 4, 5 Militair ingrijpen VS dichterbij

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden