Kerry: 'Bush had geen oog voor N-Korea'

De Democratische presidentskandidaat, John Kerry, heeft de explosie in Noord-Korea aangegrepen voor een felle uithaal naar zijn tegenstander. Kerry verwijt president George Bush dat de concentratie op Irak heeft geleid tot 'een nucleaire nachtmerrie' in Noord-Korea....

De Democraat zei dit in de New York Times van gisteren. In een uitzonderlijke stap belde Kerry zelf met de krant, nadat de paddestoelwolk in Noord-Korea het afgelopen weekeinde ook in de VS onrust had veroorzaakt.

De verkiezingscampagne van Kerry verloopt moeizaam: zeven weken vde verkiezingen ligt hij substantieel achter in de peilingen. Op het gebied van de nationale veiligheid heeft Kerry zelfs een achterstand van 23 tot 29 procent. De Democraat wordt in zijn eigen partij bekritiseerd vanwege zijn late en halfslachtige reacties op Republikeinse aanvallen.

Zonder dat duidelijk was of de ontploffing in Noord-Korea een nucleaire test betrof, oordeelde Kerry dat het een atoomproef kijn. De dreiging aleen al was een teken van 'falende diplomatie'. 'Ik denk dat dit een van de ernstigste mislukkingen is voor wat betreft de veiligheid van de VS. Het onderstreept dat George Bush mooi praat, maar niks doet.'

Volgens Kerry zijn de 'echte' problemen Afghanistan, het nucleaire arsenaal in Rusland en Noord-Korea genegeerd, vanwege de oorlog in Irak.

Het Witte Huis reageerde meteen. 'Senator Kerry wil terug naar het mislukte beleid van de vorige regering', zei Bush' woordvoerder, doelend op het bilaterale overleg tussen Washington en Pyongyang onder Bill Clinton. 'Die weg hebben we bewandeld, en we zijn niet van plan dat opnieuw te laten gebeuren.'

Nationale Veiligheidsadviseur Condolleezza Rice en minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell verdedigden het Noord-Korea-beleid zondag in de politieke tv-programma's. Volgens Rice is een kernproef momenteel beter te verhinderen doordat de omringende landen (China, Japan, Rusland en Zuid-Korea) betrokken zijn bij besprekingen met Noord-Korea, gecombineerd met de harde lijn van Washington.

Kerry zei dat 'Noord-Korea', achteraf gezien, het eerste echte punt van geschil was tussen de regering en de Democraten op buitenlands-politiek gebied, ruim v11 september 2001 en de oorlog tegen het terrorisme. Bush had in 2001 de Zuid-Koreaanse president op bezoek en trok volgens Kerry 'het tapijt onder hem vandaan' toen hij een beleidsverandering jegens Noord-Korea aankondigde. 'Ik zei toen dat dit gevaarlijk was, voor deze kwestie en voor Amerika.'

Kerry kampt met een geloofwaardigheidsprobleem. Zijn campagne concentreerde zich lange tijd op terrorisme en nationale veiligheid, maar die strijd lijkt niet te winnen. Het Republikeinse verwijt dat Kerry wankelt en zigzagt op elk mogelijk gebied heeft effect gesorteerd, zeker door de geconeerde aanval tijdens de conventie in New York.

Dat ontlokte de New-Yorkse Democraat Robert Zimmerman de ontboezeming: 'Als campagnes moeilijke tijden doormaken, blijven de Republikeinen gefocust en de Democraten gaan in groepstherapie.'

Het overleg tussen Kerry en oud-president Clinton, die na een hartoperatie advies bood vanaf zijn ziekbed, versterkte dit beeld.

De Kerry-campagne heeft een aantal topadviseurs uit de Clinton-tijd aan boord gehaald. Kerry's medewerkers zijn van plan de komende weken agressiever te reageren op de conservatieve boodschap en op het nieuws, zoals de gebeurtenissen in Noord-Korea.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden