Recept

Kerriestamppot met spitskool

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kerriestamppot. Hoofdgerecht voor 2 personen.

Beeld Studio V

Al een week of wat denkt Frans Bauer dat er thuis een Chinese maaltijd op hem staat te wachten. 'Heb je Chinees voor mij, nasi goreng erbij, ieder uur van de dag eet ik dat met een lach', zingt de volkszanger in zijn auto. Krijgt-ie stamppot met Chinese kool. Chinese stamppot heet dat in deze reclamespot voor de Lidl-stamppotweken. Ja, zo kan het ook. Alleen: Chinezen stampen niet.

Pay-Uun Hiu. Beeld Studio V

Een aantal jaren geleden gaf ik in Beijing een gastles aan Chinese studenten Nederlands. Wat is jullie favoriete eten, wilden ze weten. Vol verbijstering en afgrijzen luisterden ze naar mijn uiteenzetting over gestampte aardappelen (ja, echt, met een stamper, flatsj flatsj flatsj) met ui en wortel, of zuurkool, of andijvie. Plus jus. Liefst veel jus, en worst of een bal gehakt. Snert waarin een lepel rechtop staat, daar konden ze nog wel wat mee - en dat hoort natuurlijk bij schaatsen, ons favoriete vervoermiddel, nietwaar - maar zo'n aardappelprak was toch echt culinaire barbarij. Ach ja, ieder volk zijn eigen gruwelen.

Ik ben maar een halve Chinees en gelukkig houdt mijn andere helft best wel van een stamppotje. De enige traditie waaraan ik vasthoud, is dat er alles in mag wat lekker is en ook bij elkaar lekker blijft. Vandaag doen we kerriestamppot met spitskool.

Bereiding

Verwarm een scheutje olie en de kerrie in een braadpan. Bak de aardappelen daar kort in.

Giet de bouillon erbij, laat aan de kook komen en kook de aardappelen gaar.

Giet ze af, maar bewaar het kookvocht.

Verhit ondertussen in een wok of hapjespan wat olie, bak daarin eerst de gember en sambal en roerbak dan de spitskool mee met een scheutje ketjap.

Rooster in een droge koekenpan eerst de cashewnoten en dan de kokossnippers.

Stamp de aardappelen en roer de spitskool erdoor. Gebruik zoveel kookvocht als nodig voor een smeuïg geheel en roer er boter of mayonaise doorheen voor een romiger resultaat.

Voeg dan de cashewnoten toe. Breng op smaak met zout en peper.

Strooi de kokossnippers eroverheen.

Eet er (vega)gehaktballen of (vega)burgers bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Beeld Pay-Uun Hiu

Ingrediënten

olie

1 à 1,5 eetl. kerrie

750 g kruimige aardappelen, geschild, in vieren

ca. 600 ml bouillon

1 à 2 eetl. boter of mayonaise

stukje gember, geschild en fijngehakt

1 theel. sambal

500 g spitskool in dunne reepjes

1 eetl. ketjap manis

100 g ongezouten cashewnoten, grofgehakt

30 g kokossnippers

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden