Kernreactor Petten in nood; behandeling kanker in gevaar

Sluiting dreigt voor de kernreactor in Petten, wereldleverancier van een belangrijke grondstof voor radiotherapie bij kanker. Als minister Kamp (Economische Zaken, VVD) niet binnen enkele weken een noodlening verstrekt van tientallen miljoenen euro's, wordt de reactor stilgelegd.

De onderzoeksreactor in PettenBeeld ANP

Om de reactor in Petten draaiende te houden, is circa 80 miljoen euro nodig. Volgens eigenaar NRG (Nuclear Research and Consultancy Group) zijn banken niet bereid tot het verstrekken van een lening. 'We proberen zo snel mogelijk een oplossing te vinden', zegt een woordvoerder van minister Kamp desgevraagd. 'De problemen zijn heel acuut.'

Als de reactor failliet gaat, kan dat wereldwijd problemen veroorzaken bij de behandeling van sommige kankerpatiënten. In Petten worden medische isotopen geproduceerd, een grondstof voor radiotherapie. NRG heeft circa 30 procent van de wereldmarkt in handen. Volgens de woordvoerder van het bedrijf worden 24 duizend patiënten per dag behandeld met isotopen uit Petten. 'Als we de reactor stilleggen, wordt de productie van medische isotopen beëindigd.'

Verouderd
De reactor in Petten is al ruim een halve eeuw in gebruik en daarom sterk verouderd. Om veiligheidsredenen lag de isotopenproductie onlangs al maandenlang stil. Daardoor dreigde een wereldwijd tekort. Pas sinds februari 2014 draait de reactor weer. Volgens nog ongepubliceerde cijfers draait NRG over 2013 een verlies van ruim 10 miljoen euro.

De Kernfysische Dienst, toezichthouder op kernreactoren in Nederland, schetst in publicaties een somber beeld van de staat van de reactor. Zo bleef een cruciaal lek in een leiding jarenlang onopgemerkt, waardoor kleine hoeveelheden radioactief materiaal in de bodem terechtkwamen. Een vanwege ouderdom verroeste afsluit-ring kon slechts provisorisch worden gerepareerd. 'De veiligheid was niet in gevaar', zegt een woordvoerder van NRG.

Behalve in Nederland worden ook op enkele andere plaatsen ter wereld medische isotopen geproduceerd, onder meer in Canada en in België. Ook deze kernreactoren zijn echter allemaal gebouwd rond 1960 en sterk verouderd. Als Petten moet sluiten, kan de productie hier niet zomaar worden verhoogd.

Catastrofe
'Vanuit het patiëntenbelang is het een catastrofe', zegt NRG-directeur Niels Unger over een mogelijke sluiting in het televisieprogramma Brandpunt Reporter, dat de penibele financiële situatie van het bedrijf achterhaalde. 'Dan praten we over niet alleen Nederlandse volksgezondheid, dan praten we over internationale volksgezondheid.'

Om de isotopenproductie in Petten op lange termijn te garanderen, moet een geheel nieuwe reactor worden gebouwd. Daaraan hangt een prijskaartje van een half miljard euro. NRG probeert al jaren om hiervoor financiering te krijgen, maar uit het laatst gepubliceerde jaarverslag blijkt dat deze pogingen vruchteloos lijken. De bouw van de nieuwe reactor is nog 'absoluut niet' begonnen, zegt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden