Kernproef Noord-Korea wereldwijd veroordeeld

SEOUL (ANP) - De eerste succesvolle ondergrondse kernproef die Noord-Korea zegt te hebben uitgevoerd, is over de hele wereld scherp veroordeeld. De actie van Noord-Korea is onaanvaardbaar volgens de Amerikaanse president George Bush tijdens een toespraak in het Witte Huis.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die maandag in een spoedzitting bijeenkwam, kondigde een ,,krachtige en snelle'' reactie aan. De raad buigt zich later over een mogelijke resolutie, zei de Japanse VN-ambassadeur Kenzo Oshima. Verscheidene permanente leden van de raad, zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, pleiten voor sancties.

Toch is het onzeker of er een krachtige resolutie komt. In het verleden heeft China, ook permanent lid van de Veiligheidsraad en de enige bondgenoot van Noord-Korea, steeds resoluties geblokkeerd waarin Pyongyang hard wordt aangepakt.

'Onbeschaamde daad'

China sprak maandag in een officiële verklaring van een ,,onbeschaamde'' daad van Noord-Korea. De Chinese autoriteiten zouden twintig minuten voor de kernproef op de hoogte zijn gesteld. Peking heeft op zijn beurt andere landen gewaarschuwd.

Noord-Korea had vorige week al aangekondigd dat er een kernproef zou worden gedaan, zonder overigens een datum te noemen. De test werd circa 385 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad uitgevoerd. Volgens Pyongyang zijn er door de ondergrondse kernproef geen radioactieve stoffen vrijgekomen.

Het Zuid-Koreaanse leger langs de grens met het buurland is in de hoogste staat van paraatheid gebracht. In het gebied zijn circa 600.000 Zuid-Koreaanse soldaten gestationeerd. De Zuid-Koreaanse autoriteiten vermoeden dat Noord-Korea nog een atoomproef voorbereidt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden