Update

Kernongeluk Japan verhoogd naar dreigingsniveau 5

TOKIO - Het Japans atoomagentschap heeft het alarmniveau voor het ongeluk in kerncentrale Fukushima I verhoogd van vier naar vijf. Dat meldde de VN-atoomwaakhond IAEA vandaag.

Beeld van de deels ingestortte kerncentrale van Fukushima, gemaakt vanuit een helikopter van TEPCO, de Japanse beheerder van de centrale.Beeld afp

De zogeheten INES-schaal voor nucleaire rampen loopt van een tot en met zeven. Het ongeluk in de Amerikaanse kerncentrale Three Mile Island in 1979 had eenzelfde niveau als de ramp in Japan. Daarbij werden geen schadelijke gevolgen voor de bevolking gemeten, maar het duurde tot 1993 tot de lekkende reactor volledig was schoongemaakt. Tsjernobyl in 1986 valt in schaal zeven. Eerder stelde het Franse ASN dat Fukushima I zelfs in schaal zes thuis hoort.

Het niveau is verhoogd naar 5, omdat de koelfunctie is uitgevallen en de reactorkernen zijn beschadigd, meldde het IAEA in een toelichting.

Elektriciteit
Volgens TEPCO, de beheerder van de kerncentrale, wordt mogelijk zondagochtend de elektriciteit in reactor nummer 4 hersteld. De elektriciteit was vorige week uitgevallen door de aardbeving, waardoor het koelwater niet meer werd rondgepompt. Eerder maakte het bedrijf al bekend dat de elektriciteit in reactors 1 en 2 zaterdagmorgen mogelijk weer hersteld kan worden.

Meten

Het IAEA heeft aangekondigd zo snel mogelijk een team naar de Japanse kerncentrale te sturen om de straling daar te meten. Vandaag zouden dan in en rond de hoofdstad Tokio metingen kunnen worden verricht, later zou dat in de buurt van de centrale moeten gebeuren.

Het oplossen van de problemen in Fukushima I is een race tegen de klok, aldus het hoofd van het IAEA, Yukia Amano. Op verzoek van Amano komt het nucleaire panel van de Verenigde Naties maandag bijeen om te praten over de situatie in Japan.

Beurzen
De Europese beurzen koersten vandaag hoger. Beleggers waren opgelucht door de bemoedigende geluiden rond de beschadigde kerncentrale in Japan en over de interventie van de G7 om de stijging van de Japanse yen tegen te gaan. De VN-resolutie voor militair ingrijpen in Libië zette de olieprijs hoger.

De AEX-index in Amsterdam noteerde tegen het middaguur een winst van 0,5 procent op 350,83 punten. De MidKap-index steeg 1,1 procent tot 614,90 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,6 procent omhoog.

De stroomvoorziening van de centrale van Fukushima kan mogelijk weer worden hersteld om de beschadigde reactoren te koelen. Verder besloten de landen van de G7 om in te grijpen om de stijging van de yen een halt toe te roepen. De yen bereikte gisteren het hoogste niveau tegenover de dollar ooit. Een dure yen is schadelijk voor Japanse exporteurs.

Iodine-tabletten, gefotografeerd tijdens een oefening in Taipei, Taiwan.Beeld reuters
Luchtfoto van het kerncentralecomplex van Fukushima.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden