Kerngezond! Een erger boodschap is nauwelijks mogelijk

Somberman is aan het niksen, oftewel flierefluiten. Dat zou niet zo'n ramp zijn en zelfs goed bij hem passen, als zijn flierefluiten niet vergezeld ging van het maken van kleine danspasjes en het fluiten van een opgewekt deuntje. Een kennis valt het op. 'Wat is er met jou aan de hand? Je bent warempel in een goed humeur! Dat mag wel in de krant!'

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Somberman voelt zich betrapt. Hij tracht zijn uitgelatenheid te onderdrukken, maar het wil niet lukken, ondanks het oproepen van beelden van dood en verval. Zijn voeten blijven bewegen en zijn lippen gespitst. Misschien is het een soort ziekte. Dansend en fluitend bezoekt hij de dokter, maar die kan niets vinden en verklaart hem kerngezond.

Kerngezond ! Een erger boodschap is nauwelijks mogelijk. In ieder geval weet hij nu wat zijn kwaal is. Aan die gezondheid zal een einde moeten worden gemaakt. Hij besluit niet te eten. Hij wordt zwakker en zwakker. Dat gaat de goede kant uit. Als hij het dieptepunt van zijn zwakheid heeft bereikt, bezwijkt hij voor zijn schreeuwende honger en neemt weer voedsel tot zich. Eerst mondjesmaat, dan gulzig, een koe en een kalf, een heel paard half.

Het dansen en fluiten dat tijdens zijn uithongeringsperiode tot een minimum was teruggebracht neemt opnieuw in volle hevigheid toe. En nu is hij toch weer in een goed humeur, verdomme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.