Kernfysische Dienst greep in na reeks incidenten bij reactor in Petten

Inspecteurs van de Kernfysische Dienst hebben het reactorcentrum NRG in Petten vorig jaar oktober gedwongen de productie van radioactieve, medische isotopen stil te leggen om de veiligheid van het personeel te garanderen. Kort daarvoor faalde NRG ook bij een ander incident, waardoor wekenlang ongemerkt radioactiviteit uit het gebouw had kunnen weglekken.

Kernreactor in Petten. Beeld anp
Kernreactor in Petten.Beeld anp

De reeks incidenten was de ware reden voor het stilleggen van de kernreactor tussen november vorig jaar en februari dit jaar, blijkt uit onderzoek van Brandpunt Reporter (KRO) en de Volkskrant. De inspectie werd te laat over de veiligheidsrisico's geïnformeerd. De minister van Economische Zaken heeft NRG een hoge voorwaardelijke boete opgelegd, blijkt uit bij het ministerie opgevraagde documenten.

Dat de incidenten aanleiding waren voor de tijdelijke sluiting van Petten, is nooit bekendgemaakt. Volgens het persbericht van NRG lagen de kern-reactor en de productie van medische isotopen toch al tijdelijk stil en waren 'aanpassingen' nodig om ongeplande uitval in de toekomst te voorkomen.

In werkelijkheid schrok de nieuwe NRG-directie vooral van de tekortschietende veiligheidscultuur, zegt operationeel directeur Harrie Buurlage. Enkele stafleden zijn op non-actief gezet omdat ze 'essentiële veiligheidsregels' hebben genegeerd. Alle managers zijn op veiligheidcursus gestuurd. De veiligheidssituatie in Petten is nu 'significant beter', aldus de directeur.

Lening van 82 miljoen

Het kabinet verstrekt een lening van 82 miljoen aan onderzoekscentrum ECN en exploitant NRG van de kernreactor in Petten. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt. Het bedrag is nodig om de verouderde reactor de komende tien jaar in bedrijf te houden.
Voorwaarde voor het krediet is dat het aantal storingen en mankementen wordt teruggedrongen. De prijs van de geproduceerde radio-isotopen moet omhoog omdat het bedrijf daar niet voldoende aan verdient. Kamp is zich niet bewust van veiligheidsproblemen bij NRG. De reactor werd afgelopen jaar volgens hem stilgelegd 'vanwege technische mankementen'.
Pogingen van het bedrijf om het geld op de markt te lenen, zijn mislukt. Banken zijn onder meer huiverig om geld te steken in Petten omdat er nog 1.700 vaten radioactief afval liggen, die moeten worden afgevoerd naar de centrale opslag in Zeeland. De lening is volgens Kamp verantwoord omdat de onderzoeksreactor in Petten moet blijven draaien, in afwachting van de bouw van een nieuwe.

Hardnekkige problemen

Ook de kritische rapporten van de Kernfysische Dienst en de opgelegde boete zijn niet eerder openbaar gemaakt. De Tweede Kamer werd er evenmin over geïnformeerd. Het onderzoek van Brandpunt Reporter en de Volkskrant is gebaseerd op onder meer zevenhonderd overheidsdocumenten die zijn verkregen na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

De problemen in Petten blijken hardnekkig, want ook in 2002 moest de kernreactor een maand worden stilgelegd toen duidelijk werd dat personeel en management de veiligheidsvoorschriften niet volgden. Na onderzoek van het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA werden de veiligheidsprocedures aangepast en werd het personeel naar opfriscursussen gestuurd.

De afgelopen drie jaar rommelt het aan de top van NRG, het bedrijf dat in Petten de Hoge Flux Reactor exploiteert en de grootste producent is van onmisbare medische isotopen in Europa. Directeur Rob Stol werd in 2011 tijdelijk vervangen door een interne kandidaat, die in 2012 plaatsmaakte voor huidig algemeen directeur Niels Unger.

De opdracht van de Kernfysische Dienst om de productie van isotopen tijdelijk te staken, werd gegeven nadat in een afvaltank zoveel uranium was gemeten dat op papier een spontane kettingreactie mogelijk was. NRG legde uit zichzelf maar één van de twee productielijnen stil, terwijl de werknemers aan de andere productielijn evenveel risico liepen. Hoewel de meting uiteindelijk niet bleek te kloppen, had het bedrijf volgens de dienst wel degelijk actie moeten ondernemen.

null Beeld anp
Beeld anp

Menselijke fouten

Bij een ander incident negeerde het personeel in de regelkamer een kapotte gasdetector, waardoor wekenlang niet kon worden geregistreerd of er radioactieve lucht naar de buitenwereld ontsnapte. Bij een ander onderzoek werd ontdekt dat de controle op een vitaal onderdeel van de kernreactor al tien jaar niet meer plaatsvond. Dat ging om de afvoerleiding die tijdens groot onderhoud wordt gebruikt om het koelwater te laten weglopen.

Bij een defect aan de leiding zou de reactor in dertig minuten 'droog' kunnen komen staan, waardoor de reactorkern zou kunnen smelten, stelden de inspecteurs vast. Onderzoekers konden niet achterhalen hoe het toezicht op de afvoerpijp tien jaar lang uit de boeken was verdwenen. Hoewel het niet geleid heeft tot ongelukken, beschouwen ze het incident als ernstig voorbeeld van falende veiligheidscultuur. 'De directe oorzaak is vermoedelijk een combinatie van menselijke fouten, miscommunicatie en/of afwezige documentatie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden