Kernenergie?

Lurdes Ferreia, journaliste, schreef in Público:..

‘De Europese Commissie kent een belangrijke taak toe aan kernenergie bij het behalen van de doelen voor CO2-reductie. De industrie, aangevoerd door de Fransen met steun van de Britten, wil een nieuwe impuls voor deze sector. Het Internationaal Atoomagentschap verdedigt openlijk kernenergie op de energiekaart voor de toekomst van Europa. En toch geeft de jongste Eurobarometer, een peiling van vorige week, aan dat 61 procent van de Europeanen kerncentrales in zijn land afwijst.

Dit zijn de ingrediënten voor de reeds begonnen opleving van het debat over kernenergie, opgeroepen door de verwachting dat de hernieuwbare energiebronnen niet genoeg zullen zijn om de doelstellingen van Kyoto te halen. En dat terwijl de veiligheid bij het opwekken en bij het opbergen van het afval een grote zorg blijft. Dat blijkt wel uit het feit dat 92 procent van de Europeanen gemeenschappelijke eisen voor verbetering van de veiligheid wil voor alle centrales in de Unie. En wat belooft Brussel in zijn pakket energiemaatregelen? De vorming van een commissie.

Op dit moment heeft van de oude vijftien lidstaten alleen Finland een kerncentrale in aanbouw, onder Franse licentie. In de nieuwe lidstaten in het Oosten hebben Bulgarije en Roemenië al een jaar of wat drie centrales in aanbouw.

Met de golf nieuwe toetredingen van landen in Midden- en Oost-Europa heeft het pro-kernenergiekamp aan kracht gewonnen. Want veel van die landen koesteren hun kerncentrales, een erfenis uit Sovjet-tijden, waarvan er enkele echter zo gevaarlijk zijn dat ze moeten worden gesloten.

De groep landen die tot nu toe gekant is tegen kernprogramma’s bestaat uit Portugal, Ierland, Italië, Oostenrijk, Nederland, Spanje, Denemarken en Luxemburg. De voorstanders zijn onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië en Finland. Onder de aarzelaars zijn België en Zweden. Duitsland heeft te kennen gegeven zijn moratorium te willen heroverwegen, maar Merkel heeft een coalitieregering dus mikt ze op hernieuwbare energie. En de Zweden? Die herbezinnen zich, omdat in februari radioactiviteit is ontsnapt uit een centrale bij Stockholm.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden