NieuwsKernenergie

Kernenergielobby wil Borssele langer open houden

De Nederlandse nucleaire industrie pleit voor het langer openhouden van de kerncentrale in Borssele. Daarmee wordt tijd gekocht om nieuwe kerncentrales te bouwen, die gezamenlijk 20 procent van de Nederlandse stroomproductie (3000 megawatt) voor hun rekening zouden moeten nemen.

De Kerncentrale Borssele.Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant

Onder meer EPZ (de centrale van Borssele), uraniumverrijker Urenco en Covra, het staatsbedrijf dat nucleair afval moet opbergen, doen hun voorstel woensdag in de Tweede Kamer. Die houdt een hoorzitting over de toekomst van de elektriciteitsvoorziening.

Nucleair Nederland, de lobbyclub waarin de bedrijven zijn verenigd, haakt aan bij de discussie over kernenergie die regeringspartij VVD op gang wil brengen. VVD-leider Klaas Dijkhoff liet vorig jaar al eens een proefballonnetje op door te pleiten om over het aanwenden van kernenergie na te denken.

Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz kondigde in januari aan dat de VVD drie scenario’s laat opstellen: Borssele langer openhouden, nieuwe kerncentrales bouwen in Nederland, of bouw van centrales in andere landen. Ook de verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie, een partij die niets van windmolens en zonneparken wil weten en pleit voor kerncentrales, heeft de discussie weer op gang gebracht.

Thoriumcentrale

In de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord speelde kernenergie geen rol. Minister Wiebes liet op voorhand weten dat dat geen nut had, omdat kernenergie tot 2030 geen oplossingen zou kunnen bieden. Maar ook voor partijgenoten in de provincie is kernenergie niet taboe. Zo pleitte de lijsttrekker in Gelderland voor een thoriumcentrale in de provincie in plaats van windmolens en zonneparken. En in Zeeland pleit de VVD voor het langer openhouden van ‘Borssele’. De Groningse lijsttrekker van FvD zag een nieuwe kerncentrale liefst verrijzen in Zeeland.

In 1994 besloot het paarse kabinet al dat Borssele in 2003 dicht moest, precies zoals bij de aanvang van de centrale in 1969 was bepaald. Sindsdien werd de levensduur telkenmale verlengd. Een convenant uit 2006 tussen het Rijk en de kerncentrale maakte aan die onzekerheid een einde. Die bepaalde dat de centrale tot uiterlijk eind 2033 mag blijven draaien.

Maar als beide partijen het met elkaar eens zijn dat het anders moet, dan kunnen ze hun convenant veranderen. Of ze dat willen, is nog zeer de vraag. Kernenergie is in de openbare discussie nu wel populair, maar investeerders zijn er tot nu toe niet gevonden. De eigenaren van Borssele hebben al geprobeerd twee nieuwe kerncentrales van de grond te krijgen. Die bleken onhaalbaar.

Gerechtelijke stukken

En EPZ kan dan wel langer open willen blijven, de centrale leeft wel op kosten van zijn moedermaatschappij PZEM (voorheen Delta). PZEM (en in minder mate mede-aandeelhouder RWE) moeten tegen een van tevoren vastgestelde prijs de stroom van Borssele afnemen. Uit gerechtelijke stukken van vorig jaar blijkt dat dat tarief 30 procent boven de marktprijs ligt. PZEM moet daardoor elk jaar interen op zijn vermogen.

Ook in andere landen vlot het niet met kernenergie. In Engeland zijn onlangs de voorbereidingen voor twee kerncentrales gestaakt omdat de investeerder zich terugtrok. Een derde wordt wel gebouwd, maar is nu al berucht: de centrale van Hinkley Point krijgt een stroomprijs die drie keer zo hoog is als de marktprijs, en gaat de Britse belastingbetaler volgens de Britse rekenkamer 50 miljard euro kosten.

Kernfusie: Energiebron van de toekomst of illusie?
Energie zoals de zon die maakt! Schone energie in overvloed! En het is schoon! Nou, een aantal van die beweringen over kernenergie als energiebron zijn door te prikken als ballonnetjes, laat wetenschapsredacteur Maarten Keulemans zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden