Kernenergie: vier redenen waarom er niets van deugt

Minister Verhagen roept op tot een debat over kernenergie (Forum, 3 juni). Greenpeace voert dat debat graag, maar wel op basis van vier feiten:..

1. Kernafval vergaat niet. Of je het nu diep onder de grond stopt of dumpt in met straling besmette steden in Rusland: het afval verdwijnt niet. Door nu kernenergie op te wekken, zadelen wij generaties na ons nog 240.000 jaar op met ons levensgevaarlijke afval.

2. Kerncentrales zijn levensgevaarlijk. Tsjernobyl is al bijna een kwart eeuw geleden, maar ook recente ongevallen laten zien hoe kwetsbaar kerncentrales zijn. In juli 2007 raakte een centrale in Japan ernstig beschadigd als gevolg van een aardbeving, China is tijdens de recente aardbeving door het oog van de naald gekropen. In Zweden probeerden terroristen een kerncentrale binnen te dringen. De bouw van een nieuwe centrale in Frankrijk is stilgelegd na ernstige constructiefouten. En vorige week lekte water uit het koelsysteem van een Sloveense centrale, waardoor de reactor abrupt moest worden stilgezet.

3. Kernenergie is duur. De pogingen nieuwe kerncentrales in Finland en Frankrijk te bouwen laten zien dat het geplande budget met miljarden wordt overschreden. Stijgende uraniumprijzen en terrorismebestrijding zullen de kosten nog verder doen oplopen.

4. Kernenergie blokkeert de strijd tegen klimaatverandering. Bij de winning van uranium, de productie van brandstof en de bouw van een centrale komt veel CO2 vrij. Een verdubbeling van het aantal kerncentrales wereldwijd zou een besparing van 3 procent op CO2-uitstoot betekenen. Dat zou miljarden kosten en tegelijk tientallen jaren te laat komen om bij te dragen aan klimaatbeheersing.

Deze vier feiten zouden genoeg moeten zijn om de discussie goed te voeren en voor eens en altijd te besluiten dat kernenergie een domme fout uit het verleden is. Wij moeten alle aandacht en middelen inzetten op besparing en op schone (wind- en zonne-)energie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden