Kernenergie duurzaam?

Voor de voormalige demonstrant tegen de kerncentrale in Dodewaard die nog ergens in mij huist, blijft het wennen - het Europese enthousiasme voor de Franse definitie van duurzame energie. De Fransen rekenen sinds jaar en dag de elektriciteit van hun tientallen kerncentrales daartoe. Soepel halen ze zo de Europese norm van 20 procent duurzame energie in 2020. Maar het wringt natuurlijk wel: het afvalprobleem waarmee toekomstige generaties worden opgezadeld, trekt een wissel op het duurzame karakter.


Dit bezwaar tegen kernenergie lijkt in het publieke debat nauwelijks meer een rol te spelen. In ieder geval hebben Europese regeringen het er liever niet over. Nu 2020 nadert, zien zij aankomen dat zij de norm van 20 procent duurzame energie niet gaan halen - zon en wind blijven te klein als energiebronnen. Dus zijn ze geneigd de Fransen, op dit vlak ooit de uitzondering, toch maar gelijk te geven. Zo maakte de Britse regering deze week grootse plannen bekend voor een energierevolutie in de komende decennia. Een belangrijk bestanddeel is de vondst dat kernenergie voortaan ook duurzaam is. De Duitse regering durft dat nog niet hardop te zeggen, maar besloot al wel zijn centrales langer open te houden.


In eigen land is het niet veel anders: het kabinet-Rutte vindt dat er zo snel mogelijk een tweede kerncentrale moet komen en draait de subsidiekraan voor de erkende vormen van duurzame energie flink dicht. Minister Maxime Verhagen durft het nog niet hardop te zeggen, maar het zal niet lang meer duren voordat ook hij de Franse duurzaamheid zal omarmen.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden