Kermisbedrijven vluchten voor eurovignet

Kermisbedrijven dreigen Nederland te ontvluchten als zij voor hun honderden vrachtwagens een Eurovignet moeten kopen. Belgische en Duitse concurrenten hoeven deze extra last niet te dragen en ook in Denemarken wordt een ontheffing voor kermis- en circusbedrijven overwogen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De twee Nederlandse bonden voor kermisbedrijven, de Nederlandse Kermisbond en de Bond van kermisbedrijfshouders Bovak, zijn een lobby bij de Tweede Kamer begonnen om ook vrijgesteld te worden van het Eurovignet, dat per 1 juli wordt ingevoerd. Volgens secretaris Jan Boots van de Kermisbond komt door de heffing de concurrentiepositie van de Nederlandse kermisexploitanten in gevaar.

'In de laatste twee tot drie jaar is het kermisbedrijf echt internationaal geworden. Er staan nu bedrijven in Praag, Pilzen, Boedapest en in Frankrijk. Ze zijn echt Europees bezig. De extra belastingheffing zal de Nederlandse kermis duurder maken. Op een bepaald moment zal het publiek toch moeten gaan betalen. Dat is toch helemaal niet nodig. Kermis is een van de oudste vormen van cultuur.'

Het Eurovignet gaat de gemiddelde kermisexploitant vele duizenden guldens per jaar kosten. Voor een doorsnee attractie zijn volgens Boots twee tot drie vrachtauto's nodig. Het vignet voor een auto kost ongeveer 2700 gulden. Uitbaters van een reuzerad zijn met acht vrachtauto's nog veel duurder uit terwijl veertig vrachtwagens voor een circus heel normaal is.

In Nederland rijden ongeveer duizend kermisexploitanten rond (waarvan 450 aangesloten zijn bij de Kermisbond) terwijl er zo'n vijftien circussen zijn. Gezamenlijk zouden deze bedrijven zeker acht miljoen gulden per jaar aan het Eurovignet kwijt zijn.

Als het parlement niet op de vrijstellingseis ingaat, stappen de bonden naar de rechter wegens ongelijke behandeling. De behandeling van het wetsvoorstel voor het Eurovignet in de Tweede Kamer zit nog in het beginstadium.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden