Update

Kerktoren Uithoorn dreigt te vallen

Winkels van het winkelcentrum Amstelplein in Uithoorn hebben vandaag op last van de brandweer de deuren moeten sluiten. De kerktoren van de nabijgelegen Sint-Jan de Doperkerk, ook bekend als de Schanskerk, dreigt in te storten. Ook de parkeergarage in de buurt van de kerk is afgezet en ontruimd.

Schanskerk Uithoorn. Beeld GEM. UITHOORN
Schanskerk Uithoorn.Beeld GEM. UITHOORN

Geëvacueerde omwonenden worden opgevangen in een sporthal. In totaal gaat het om 71 huishoudens en tien bedrijven. Een woordvoerster van de gemeente kon niet zeggen hoeveel bewoners gebruikmaken van de opvang. Ze worden wel geregistreerd.

In sporthal De Scheg zijn al enkele tientallen mensen bijeen. Vier vrijwilligers van het Rode Kruis zijn ter plaatse om te assisteren bij die opvang, meldde een woordvoerster. De organisatie houdt ook bedden achter de hand voor het geval bewoners de nacht in de sporthal moeten doorbrengen.

Geprobeerd wordt de omgeving van de leegstaande Sint-Jan de Doperkerk zo snel mogelijk veilig te maken. De omgeving van de kerk is afgezet. Volgens de gemeente worden nu met een aannemer maatregelen voorbereid om de constructie te versterken en de kerktoren te behoeden voor instorten.

Twee grote kranen
In de loop van de middag zijn twee grote kranen gearriveerd. Op grote hoogte onderzoeken deskundigen de gevel met de twee wankele torens aan weerszijden. De gemeentewoordvoerster verwacht dat de ornamenten aan de buitenmuren worden verwijderd. Ook wordt de kerkklok verwijderd of verstevigd om vallen te voorkomen.

De gemeente Uithoorn kan niet zeggen hoelang de werkzaamheden gaan duren en wanneer de omwonenden weer naar huis kunnen. De raadsvergadering van de gemeente Uithoorn gaat vanavond niet door in verband met de crisissituatie rond de Schanskerk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden