KERKSTRAAT

Kerkstraat Keijenborg. Begint bij Bronkhorsterstraat, eindigt bij Hengelosestraat. Nummers 1-50. Tweerichtingsverkker. St Jan de Doperkerk...

'Als een molensteen zo zwaar,

was het werk van Pastoor Thuis.

Met zijn handen uit de mouwen

bleef hij aan de parochie bouwen.'

Op een stenen heuveltje duwt een ijzeren pastoor - te herkennen aan zijn bonnet - een molensteen omhoog. De Sisyfusarbeid is vlak voor le moment suprême vastgelegd, net voordat de molensteen de top bereikt. Wie thuis is in de Griekse mythologie, weet dat de steen dadelijk onstuitbaar weer naar beneden rolt.

Rond de kerkdeur liggen molenstenen als een stoep gegroepeerd. In het hart van elke steen, opgevuld met kiezels, staan namen. Oldekasten, Deventer, Bremer (2x), Haggeman, Oosterbeek (2x).

Er is sowieso veel te lezen op en rond deze kerk. Boven de ingang bijvoorbeeld, rond een mozaïek van St Jan de Doper: 'De stem eens roependen in de woestijne' en 'De weg des Heeren' Of links van de deur op een bord: 'Uit dankbare herinnering aan ons gastvrije verblijf te Keyenburg gedurende het ruwe oorlogsgeweld sept 1944 - mei 1945.' Ondertekend door vele, vele omliggende gemeenten, van Angeren en Arnhem tot Velp en Zevenaar.

Of op de linker zijmuur waar een marmeren plaat de slachtoffers van het oorlogsgeweld 1940-1945 in herinnering roept.

Of op de pastorie (nummer 9) die Keyenburg heet.

Ochtend in de Kerkstraat van Keijenborg. Het miezert een beetje. Een man (de koster?) harkt het grind rond de kerk aan. Op de stoep aan de overkant zit een zwarte kat die bliksemsnel wegschiet wanneer hij mij ziet naderen. Er passeert een trekker met een grote aanhangwagen, tot de rand gevuld met snijsel van een of andere oogst. Ik gok op maïs.

Een ijzeren vendelzwaaier van nog geen meter hoog memoreert op de hoek met de Pastoor Thuisstraat het 140-jarig jubileum van schuttersgilde St Jan (30 augustus 1992). Een bordje verwijst naar het Klompenmuseum.

Als je Keijenborg heet, moet je dat niet verbergen. Dat doen die van Keijenborg dan ook niet. De pastorietuin ligt vol keien, nummer 15 heeft een kei naast de oprit gelegd, nummer 23 een stapeltje keien.

Van de andere kant passeert een trekker met lege aanhanger.

De Smid op nummer 11 garandeert elk seizoen gezelligheid en sfeer, ook voor recepties en partijen, mét slijterij (waar de jonge Florijn ¿ 19,95 kost), mét een tuinterras, mét een kruidentuin en mét de schoonheidssalon van kapster Ans Passchier. Op de vensterbak van de slijterij staat Ice Dream, een ouderwets ijscokarrtje in mini.

Nummer 10 heeft zijn naam op het voorraam gekalligrafeerd. Op die hoogte maken de huizen geleidelijk plaats voor weilanden, fruitbomen, gras, een sloot. Ook voor een deels dichtgespijkerde en verwaarloosde boerderij (nummer 6), met op het erf een hooimijt waarvan het rieten dak op en neer kan.

Nummer 12 heet Maria Antoinette, geschreven op een blind raam in de voorgevel. In de voortuin van nummer 22 staat een stenen adelaar met gevouwen vleugels. Voor het raam lopen vier eendjes.

Achterin de Kerkstraat ruikt het naar hout. Afkomstig van aannemersbedrijf Haggeman wiens voordeur op de Hengelosestraat uitkijkt.

Bij het gemeentebord word ik namens de kerken welkom geheten. Voor de derde maal passeert een trekker; de aanhanger is opnieuw leeg.

Frans van Schoonderwalt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.