KERKSTRAAT

Kerkstraat Geldermalsen. Begint bij Koppelsedijk, eindigt bij Herman Kuijkstraat. Huisnummers 1-51. Eenrichtingsverkeer. NH Kerk...

FRANS VAN SCHOONDERWALT

Vandaag is het marktdag, dus is verkeer ongewenst, al wordt een enkele slalommende fietser getolereerd. Het tentzeil klappert in de wind, de kooplieden slaan zich de handen warm, de kabeljauw ligt in het ijs, de kibbeling in het vet.

Aan de achterkant van de even nummers heeft de Linge zich uit het ijs losgewerkt. Ze stroomt hier aan de achtertuinen voorbij, die aanmerkelijk lager liggen dan de voortuinen. Dijkhuizen dus, waar klompen buiten staan (nummer 6), de buitenlamp (weliswaar een spaarlamp) nog brandt (nummer 12) en de eerste verweerde steen tot 1921 lijkt terug te gaan (nummer 14).

Pizzeria Napoli op nummer 51 laat geen honden toe. Voor het raam van nummer 49 staat een kaart met de stand van de gasmeter. 'Agterom brengen', vraagt in een iets te nieuwe spelling nummer 5, die alle ventilatiegaten in voor- en zijgevel met kranten heeft dichtgemaakt.

Ochtend in de Kerkstraat van Geldermalsen. De notaris zal hier vroeger gewoond hebben en misschien ook de burgemeester en de dokter en mogelijk de gemeentesecretaris. Nummer 29 is zo'n notabelen-huis, nu accountantskantoor, met een eigen stoep en stenen paaltjes en puntige kettingen. En nummer 34 (Wisseloord genaamd) ziet er ook op-stand uit, omringd als het wordt door hekwerk, een betegelde tuin en bomen in aparte, eigen vakken.

De kerk staat met de zijkant naar de straat. Het is een laatgotische kerk, lees ik op de gevel, vermoedelijk vijftiende eeuw. Het schip heeft een noorderzijbeuk en het koor een driezijdige sluiting, de toren is romano-gotisch en uit de dertiende eeuw en de galmgaten zijn dichtgemetseld.

CD-zaak De Ram houdt vast aan het vertrouwde opschrift Platenshop en heeft in de etalage een levensgrote display van Tina Turner staan, de appetijtelijke rug naar mij, de buitenstaander, toegekeerd. Naast haar zit Elvis Presley, in een goudbestikt kostuum en ook nog eens in een Flaming Star-pak.

Wat deuren verderop, net na de Hairdressing, maakt de Kerkstraat een scherpe bocht naar links. Cafetaria Het Marktplein op nummer 41 wordt verbouwd en is daarom gesloten. Video take one, op nummer 37, is daarentegen 365 dagen per jaar open van 13 tot 21 uur. 'Dagfilm en gewone film voor 5,55, kan dat?', vraagt de videotheek en antwoordt zelf: 'Dat kan, vraag binnen om de voorwaarden.' Maar waarom al die zakken popcorn (1,75 per zak) in de etalage? Om thuis bij het tv-scherm typisch Amerikaans te gaan zitten doen?

Het talent wordt steeds duurder, meent het assurantiekantoor op nummer 35. Het antiek ook. Aan de globe (Philips 14 inch terrestrial) in de etalage van Hardy's & Rose antiques op nummer 31 hangt, als ik het goed zie, een prijskaartje van 3450 gulden.

Naarmate de Koppelsedijk nadert, en de Lingeroute van de ANWB (niet toegankelijk voor brommers), gaan de huizen verder terug in jaren. Op nummer 7 een eerste steen uit 1927 (gelegd door Brenke en zn?), op nummer 5 eentje uit 1925.

Nummer 1 heeft aan de voorkant een rondlopende erker waarop een balkon steunt. In de ruim uitgevallen tuin deinen rietpluimen en wacht een smeedijzeren bankje op zonniger dagen. Vanaf de schoorsteen krast mistroostig een kraai.

Nee, de winter is nog niet helemaal vergangen.

Frans van Schoonderwalt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden