KERKSTRAAT

Kerkstraat Renkum. Begint bij Dorpsstraat, eindigt bij Waterweg en Bellevue. Nummers 1-98. Voetgangersdomein en tweerichtingsverkker. NH kerk..

In de goot ter hoogte van nummer 15 knielt een grijze man in slipover en blaast met overgave in een hoop dorre bladeren. Een leeftijdgenoot in regenjas kijkt zwijgend toe, een bezem in de hand. Straattoneel is het, van een wonderschoon surrealisme.

Wanneer ik later die plek opnieuw passeer, is de knielende man verdwenen en stapt de regenjas in een auto. De bladeren liggen weer op een hoop.

Bakker H. Kranen op nummer 62 biedt herfstbrood aan voor ¿ 4,95 en zes broodjes in een bollenbus voor ¿ 3,95 en een Parijse soes voor ¿ 1,75. Bakkerij Bellevue op nummer 91 verkoopt Indonesische broodjes voor ¿ 1,50.

Binnenkort komt carnavalsvereniging De Dolle Instuivers bijeen.

Ochtend in de Kerkstraat van Renkum. Zo'n ochtend waarop alles er nog fris gewassen uitziet. En zo'n straat waarin zo'n ochtend heel goed tot zijn recht komt. Ze passen bij elkaar als mijn linker- bij mijn rechterschoen. Die werpen de verroeste bladeren op van de talloze bomen. Op natuur is hier niet beknibbeld. In de tuinen niet, en op de trottoirs niet. Het doet de straat tintelen en mij erbij.

Nummer 42 heet Berendina, de buurvrouw op nummer 44 heet Johanna. Berendina heeft donkergroene luiken, Johanna donkergroene met wit. Berendina heeft aan de voorkant een puntdak, Johanna een rechtlopend.

De nummers 71 en 73 delen hun naam: Pax optima rerum. Tot Klein Pereboom op nummer 46 is de nieuwe spelling nog niet doorgedrongen. En oud-groenestein op nummer 56 schrijft alleen maar in onderkast.

Over waar de straat ontspringt - een steriel winkelcentrumpje - kan maar beter gezwegen worden. Dat tel ik gewoon niet mee, het Smulhoekje en boetiek d'Aly ten spijt. Dat valt volledig in het niet tegen al die sfeervolle huizen met erkers en een achterom en pompoenen bij de deur en luiken met dwarslatjes en uitbouwtjes en veel dakgoot. Zoals Landzicht op nummer 36.

Op de hoek met de Europalaan staat kunst. 'Dit monument in opdracht van de gemeente vervaardigd ten behoeve van de Bijenmarkt door mevrouw J. Esselman werd op 25 augustus 1962 geplaatst op het Promenadeplein. Van 1983 tot 1993 stond het bij het Postkantoor aan de Dorpsstraat.' Temidden van varens en klimop zweeft een opengewerkte bij met een geel achterlijf.

In de gevel van nummer 61 zijn een verfkwast en een spatel gemetseld.

Café Van den Born op nummer 30 lijkt niet op een café, maar op een wijkgebouw en is gesloten. Nummer 54 lijkt op een Mexicaanse woning in rose en rood, met een veranda en pilaartjes op het dak, maar is een gewoon woonhuis. En nummer 77 is precies wat het lijkt: dierenspeciaalzaak De Kardinaal (waar de ringzegels nu 10 x meer waard zijn en buiten een primitief in elkaar getimmerd vogelkooitje staat).

Hét raadsel van deze straat is te vinden op nummer 55. Tegen de voorgevel hangt een bord met 'aap noot mies teun', met wat sommetjes en met het woord 'schoolhoofd' waarin de letter d een doorgestreepte t vervangt. Everardus Egidius Gewin legde in 1882 de eerste steen van wat, naar ik vermoed, eens een dorpsschooltje was.

Op het achtererf van autobedrijf Ja.Do.Bé op nummer 69 rijdt een auto met een open motorkap rond. Oók intrigerend.

Even tilt een nieuwsgierige hand de vitrage van nummer 17 omhoog.

Frans van Schoonderwalt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden