KERKSTRAAT

Kerkstraat Hapert. Begint bij Oude Provincialeweg, eindigt bij Ganzenstraat en Nieuwstraat. Huisnummers 1-102. Tweerichtingsverkeer. H. Severinuskerk...

FRANS VAN SCHOONDERWALT

Arme misleide, omgeleide straat. Eens zowat Siamese tweeling met de Markt, nu in opdracht van de gemeente Hoogeloon wreed losgescheurd en verzelfstandigd. Achter nieuwbouw geleid, weg van de Markt, over stenen geplakt die tot voor kort de Julianalaan vormden.

Geen enkele van mijn Kempische jeugdherinneringen weet ik nog vast te hechten aan dit dorp, dat toentertijd (jaren vijftig en zestig) krap 2500 inwoners telde. De Vooruitgang is door het centrum geraasd en heeft weinig onberoerd gelaten. Alom klinkt gehamer, gemetsel, getakel en geboor, draaien de cementmolens, zingen de zagen. Alom ruikt het naar verf en vers hout. Met monnikengeduld probeert een meisje het zand dat onder mijn schoenen knarst, tussen de kersvers gelegde stoepstenen te vegen. Een dorp werkt koortsachtig aan zijn toekomst.

Het is ook nog De Week van de Lingerie. Reden waarom Vermeers melkmeisje op de stoep van nummer 12 (Carmen Lingeriezaak) in een bh gekleed gaat. 'Nederland laat zijn beste kant zien.'

Middag in de Kerkstraat van Hapert. Het mag inmiddels duidelijk zijn dat hier heel veel nieuwbouw valt te bezichtigen. Zó nieuw dat hij nog niet eens bewoond is. Of nog niet eens gebouwd, zoals de zes appartementen ('te koop en te huur') en 4000 vierkante meter winkelruimte die in aantocht zijn.

Een clubje toerfietsers in oogverblindend tenue verlaat café 't Pleintje (nummer 51) en trekt de Ganzenstraat in. Voor het Haperts Handelshuis (nummer 88, 'Beeld en geluid') staat een fiets met in witte letters Kempen Pers op de blauwe tassen.

'Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens', oordeelt het kunstwerk op de hoek bij de bibliotheek, die vroeger onmiskenbaar school is geweest. Een geschenk van woningbouwvereniging Hoogeloon vanwege het 25-jarig bestaan: een lezende vrouw in een vensterbank.

Nog meer kunst daar, waar de Kerkstraat heel even de Markt mag aantikken: drie bronzen vrouwen gebukt onder evenzovele wokken, die voor de doorstroming van het water zorgen. 'Wij samen' is de naam, en de maker is Wim van der Leegte.

Het klatert ook in de tuin van Chinees-Japans restaurant Bamboo Inn, tegenover de kerk. Een ingenieus bamboe staketsel vult zich keer op keer om dan het water uit te gooien over de ruggen van een peloton goudvissen. Het surprisemenu vermeldt Bugs Bunny: hazerug in folie afgeblust met rum, en Flying Chickens: gefrituurde krokante kip met vruchtensaus.

Bij café 't Vuurke op nummer 14 kun je met een handboog schieten, op z'n oud-Hollands spelen, beugelen, barbecuen, gourmetten en wokken. Kortom, wat de Belgen een polyvalente zaal noemen.

Het VVV-agentschap op nummer 64 verkoopt staatsloten en sigaren waaronder Hapertse Gapertjes. In de etalage huist een bijna levensgrote panter. De deurmatten (Fussmatte, doormats) bij Tapijthal Hapert zijn een koopje: 'n tientje. 'Winkeldieven opgelet, er wordt naar u gekeken', waarschuwt Modehuis Straatman op nummer 6.

De eerste tuinkabouter kruist mijn pad. Het is meer een tuin

dwerg en hij staart uit over de kinderzerkjes op het kerkhof tegenover de VVV. Nooit eerder gezien: in tientallen grafstenen staan al de namen van nog levende echtgenoten/genotes gebeiteld. Het wachten is slechts op de vervaldatum!

In de tuin van de pastorie (nummer 1) staat tussen het groen een open ijzeren toren met twee klokken, bekroond met een kruis. Alsof hij is afgedaald van de Severinuskerk, die zich sindsdien bescheiden met een houten torentje behelpt.

Op de heg van nummer 37 ligt verloren een wit poppesokje. Het leven kan soms hard zijn.

Frans van Schoonderwalt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden