KERKSTRAAT

Kerkstraat Altforst. Begint bij Molenstraat, eindigt bij Heppertsestraat. Huisnummers 1-34. Tweerichtingsverkeer. H. Donatuskerk en NH Kerk...

FRANS VAN SCHOONDERWALT

'Tot weerziens in den hemel' belooft een zerk uit 1945. Monter stap ik verder. Per slot krijg je niet iedere dag een dergelijke zekerheid over het graf heen aangereikt.

Het kerkhof is aangeharkt en netjes onderhouden. Op de achterste rij heeft het iets weg van een kunstgalerietje. Drie stenen, waarop de namen een onderlinge familieband verraden, dragen evenzovele afbeeldingen in kleurige glazuurtegels. Rechts een duif, in het midden Maria met Kind, links Christus met twee engelen.

Bij bushalte 't Kerkje - aan een stuk grasland met kippen - stopt een oproepbus, de Maas en Waal Express die van Beneden-Leeuwen via de Maaskant naar Dreumel rijdt.

Zondagmiddag in de Kerkstraat van Altforst. Twee pubers met skateboards lopen zich in de nagenoeg uitgestorven straat nadrukkelijk te vervelen. Met dof klinkende klappen dalen ze keer op keer van de trappen van gemeenschapshuis De Uithof af, tien keer, vijftig keer, honderd keer. Wanneer ik later nog eens passeer, hebben ze gezelschap gekregen van een lotgenoot, die gebukt gaat onder een draagbare radio van vele kilo's en vele decibellen. Ineens heeft de straat wat weg van een disco.

Twee kerken telt deze Kerkstraat. Of liever: een grote katholieke en een kleine protestantse. S' Donato Sacrum 1891 staat boven de deur van de katholieke kerk. Gewijd aan de heilige Donatus. Die niet anders kan zijn dan de soldaat die een paar meter hoger op een sokkel staat, schild in de rechterhand, beschermd door een baldakijn waarop twee (levende) duiven dommelen.

Donatus was martelaar en Romeins soldaat, vermoedelijk lid van Legio fulminatrix, het Bliksemlegioen. Vandaar waarschijnlijk dat hij in Nederland wordt beschouwd als de beschermheilige tegen onweer.

'Altforst aan Koning Christus' staat op het voetstuk van een levensgroot Jezusbeeld naast de kerkdeur.

Ooit was het protestantse kerkje toegewijd aan de heilige Bartholomeus en ooit - in de zestiende eeuw - was het een driebeukig gebouw om in 1824 zijn Gotische koorpartij grotendeels te verliezen en eenbeukige zaalkerk te worden. Gegevens die ik aan de Monumentenstichting Baet en Borgh dank, die al sinds 1987 in de weer is om het kerkje - een beschermd monument - in oude luister te herstellen.

Met mondjesmaat gaat dat, want ook tussen Maas en Waal - waar Baet en Borgh opereert - gaat alleen de zon voor niets op. Zo kostte in 1994 het restaureren van het houten torentje, dat op instorten stond, niet de geraamde achttienduizend gulden, maar ruim 32 duizend. Onkosten waarvoor de stichting vooral moet steunen op gulle sympathisanten.

Als alles mee zit, is rond de eeuwwisseling het kerkje weer toonbaar.

Het Eftelinghuisje op nummer 19 is al toonbaar, een symfonie in rood en wit. Een stenen haan scharrelt boven het ene raampje, een hen met twee kuikens boven het andere, daartussen klimop.

In het weiland naast nummer 4 draaien twee pony's om elkaar heen. Aan de overkant blaft een hond. 'Pas op, loslopende rotweiler', waarschuwt nummer 3, wiens toegangshek gedegen overkomt, maar het kniehoge heggetje daarnaast allerminst.

In de hal van school De Tweestroom op nummer 27 staat een als rabbi verklede pop met een gebedsrol. Achter hem op een vensterbank prijkt een bidon met het Ajax-embleem. Voor het bovenraam van nummer 15 hangt een Ajax-vaantje. AAC Batavia (Altforst Appeltern Combinatie) speelt thuis tegen Novio.

Nummer 7b is uit 1746, nummer 11 uit 1862, de mestgeur uit 1996.

Frans van Schoonderwalt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden