KERKSTRAAT

Kerkstraat Bussum. begint bij Brinklaan, eindigt bij Huizerweg. Huisnummers 1-32. Tweerichtingsverkeer. NH Vredeskerk...

Ze liggen buiten op de vensterbank in de zon uitgestald, of schuilen samen in een kratje waarboven de schoolplaat Vrienden van het naaldwoud uit de serie Onze West-Europese kleine vogels: Rinus Ferdinandusse broederlijk naast Marijke Höweler, Simone Signoret zusterlijk naast Jan Donkers, Ellery Queen naast Willem Brakman, een biografie van Hillary Clinton naast Harold Robbins. Antiquariaat Carpinus op nummer 26 doet ze voor de halve prijs van de hand. Sic transit gloria. . .

Er is een optreden van Oleta Adams in aantocht, en van de J.J. Blues Band, en ook van Heroes of Hardcore, onder wie Buzz Fuzz Delirium en Lady Dana Darkraver.

De Turkse druiven van Uysal Market zijn pitloos, de abrikozen kosten 2,95 per kilo.

Ochtend in de Kerkstraat van Bussum. Het rumoer is alom: voortjakkerende en remmende auto's, gedender van vrachtwagens, knetterende brommers, fietsbellen, het gelui van kerkklokken. Alsof 't Gooi alle herrie in deze doorgangsstraat samenperst.

Op het wegdek geven kalklijnen de fietspaden aan.

In de etalage van Acropole Antiek & Interieurs op nummer 10 staat een begerenswaardig stenen schaakbord, licht rose getint. De Beauty Boulevard - kapsalon en bruiningscentrum - op nummer 14 heeft zonnestudio's met zeven ruime cabines. Le Baron op nummer 30 is gespecialiseerd in woorden van eigen vinding (bonbonnerie) en in specialités françaises en verkondigt dat geen kinderpartij het zonder haar feesttaart kan stellen. Als lokkers liggen in de etalage een rode Eend en wat clownsgezichten. Alleen al bij het kijken naar de kleuren voel ik het glazuur spontaan van mijn tanden springen.

Waar de Kapelstraat zich losmaakt van de Kerkstraat, gaapt een kuil ter grootte van een parkeergarage. Een hek moet voorkomen dat loslopende kindertjes een ongewenste val maken of hondenbezitters er opzettelijk hun honden laten afdalen (wat tussen haakjes de zindelijkheid van de trottoirs ten goede zou komen). Het hoog opgeschoten onkruid in het gele zand verraadt dat dit geen kaalslag van gisteren of eergisteren is. En ook niet van vorige week.

Nikos Ignatiadis is een populair man in deze straat. Zijn portret hangt voor het raam van Ristorante Italiano annex afhaalcentrum Picco-Bello op nummer 20, waar op de zijschutting een zonnig Italiaans landschap is geschilderd met veel blauwe waterverf. Ignatiadis hangt ook voor het raam van - vermoedelijk - nummer 2, waar hij opnieuw zijn cd Portrait aanprijst, in het gezelschap van Chicago (The Very Best of) en de leukste tv-commercials (The Sound of TV '96). Achter de posters gaat een ruimte schuil die maar niet kan kiezen tussen lunchroom (zitjes met rieten stoelen) of cd-zaak (lege cd-bakken).

Verbeten beschermt een deeltje van de straat de oude glorie tegen het oprukkende monster dat hedendaagse smaak heet. Tegen zo'n winkel als die van Scapino bijvoorbeeld, of de achteringang - met parkeergarage - van C & A. De oude glorie zoekt steun bij elkaar tussen pakweg nummer 3 en nummer 15. Herenhuizen met erkers en balkons, met (soms) voortuinen, en met een torentje op nummer 3 waar achter een witblauwe luifel een winkel vol natuurvoeding schuil gaat. Op de stoep liggen pompoenen en een driewieler.

Henri Bloem was in 1883 de grondlegger van de wijnkoperij op nummer 15. Wie in een overmoedige bui ooit te veel wijn insloeg, kan het overtollige bij Bloem kwijt. Wie Beaujolais Deboeuf zoekt, kan eveneens bij hem terecht.

Frans van Schoonderwalt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden