Kerkgang niet populair met Pasen

NIJMEGEN (ANP) - Het aantal katholieken dat met Pasen naar de kerk gaat, daalt in snel tempo. In 1989 bezochten nog ruim 1,8 miljoen mensen een r.k.-parochie met Pasen. In 2004 was hun aantal gedaald naar 937.000. Dat stelt het sociaal-wetenschappelijk instituut KASKI in Nijmegen.

KASKI houdt sinds 1965 zoveel mogelijk cijfers over religie in Nederland bij. Deze paasdagen heeft een nieuwe telling plaats. Volgens het instituut blijft de belangstelling voor een kerkelijke kerstviering vrij constant. Overigens is Pasen voor protestanten altijd al belangrijker geweest dan voor katholieken, die Kerstmis als het hoogtepunt beschouwen.

Uit de tellingen van het instituut blijkt dat het aantal katholieken dat met Pasen naar de kerk gaat sinds de jaren tachtig met 64 procent is gedaald. De grootste terugloop is vastgesteld in de zuidelijke bisdommen Roermond, Den Bosch en Breda en in het aartsbisdom Utrecht.

In de stedelijke gebieden is de belangstelling voor een paasmis sneller geslonken dan in kleine parochies op het platteland. Dat komt overeen met het beeld dat de r.k.-kerken het hele jaar door laten zien. Gemiddeld bezochten in 2006 nog maar ongeveer honderd mensen een viering of dienst, aldus het KASKI.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden