Kerkenraad vergeeft in badhokje glurende dominee

Een predikant uit het Groningse Mussel krijgt geen kerkelijke procedure aan zijn broek nadat hij zich had schuldig gemaakt aan voyeurisme....

De kerkenraad van de plaatselijke Christelijk Gereformeerde Kerk heeft van een procedure afgezien omdat de predikant berouw heeft getoond.

Van der M. werd vorige zomer door de badmeester van het zwembad Hunzedal in Borger op heterdaad betrapt bij het stiekem filmen van een meisje dat zich aan het verkleden was in een badhokje. Nota bene met een videocamera die hij van de trouwe gemeente had gekregen bij zijn afscheid.

De predikant was door de zendingsafdeling beroepen in Brazilië. Het vertrek van Van der M. en zijn gezin is na de in het Nieuwsblad van het Noorden onthulde affaire afgelast.

De kerkenraad keurt Van der M.'s gedrag af, maar neemt genoegen met zijn schuldbelijdenis. 'Omdat in de kerk de regel geldt dat bij berouw sprake is van vergeving en van de mogelijkheid opnieuw te beginnen', aldus een verklaring van de raad.

Het valt niet mee in het zuidoost-Groningse dorpje een nadere toelichting te krijgen. De kerk antwoordt niet. En koster H. Moorlag weigert namen te geven van kerkenraadsleden. 'Ik wil geen oude koeien uit de sloot halen', luidt zijn verklaring. Ook Van der M. zelf is niet bereikbaar.

Duidelijk is wel geworden dat hij na het betalen van een boete van 1500 gulden niet door justitie wordt vervolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden