Kerken lopen niet nóg verder leeg

De ontkerkelijking in Nederland is tot staan gekomen. Van de bevolking ouder dan achttien jaar rekent 60 procent zich tot een kerkelijke gezindte, meldde maandag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), en dat is gelijk aan het percentage van tien jaar geleden....

Van onze verslaggever

Van de Nederlandse gelovigen bezoekt de helft met enige regelmaat een kerk of moskee. Slechts 12 procent van de meerderjarige Nederlanders komt wekelijks (of vaker) in een godshuis. Trouw aan de kerk zijn vooral vrouwen, ouderen, lager opgeleiden en bewoners van minder verstedelijkte gebieden.

Met name rooms-katholieken keerden de afgelopen 25 jaar de kerk de rug toe. In 1977 ging nog bijna 60 procent minstens eens per maand naar een kerk, dit jaar is dat percentage gedaald naar bijna 30 procent. Gereformeerden blijken de trouwste kerkbezoekers; nog steeds gaat 66 procent regelmatig naar een dienst (tegen 86 procent in 1977).

In de CBS-publicatie Kerkelijkheid in Nederland is de islam verstopt onder het kopje 'overig', waardoor onduidelijk blijft in hoeverre de kerkelijkheid van moslims af- dan wel toeneemt. Vorige maand maakte het CBS bekend dat het aantal moslims omstreeks 1 januari 2005 gegroeid zal zijn tot een miljoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden