Kerken houden toegang tot gemeentelijke administratie

Kerken kunnen gebruik blijven maken van het register met persoonsgegevens waarover gemeenten beschikken...

ANP

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) ziet geen reden om de verstrekking van gegevens aan de stichting interkerkelijke ledenadministratie (SILA) stop te zetten.

Dat schrijft Bijleveld in antwoord op vragen van de Tweede Kamerfractie van D66. Fractievoorzitter Alexander Pechtold meende dat de stichting als enige particuliere organisatie toegang krijgt tot informatie uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Hij noemde die uitzonderingspositie uit de tijd en mogelijk strijdig met de scheiding tussen kerk en staat.

De staatssecretaris meldt dat ook andere organisaties informatie uit de GBA krijgen, waaronder onderwijsinstellingen, pensioenfondsen en verzekeraars. Tevens spreekt zij tegen dat alleen kerkgenootschappen gebruik mogen maken van de basisadministratie. Die staat open voor alle godsdienstige en levensbeschouwelijke genootschappen. Voorwaarde is wel dat zij zich verenigen in één samenwerkingsverband.

In de SILA werken zes kerkgenootschappen samen, waaronder de rooms-katholieke kerk. In de ledenadministratie staan 6,5 miljoen mensen geregistreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden