Kerken: armoedebeleid overheid nog onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Het beleid van de overheid om de armoede onder alleenstaande ouders, ouderen en mensen zonder betaald werk terug te dringen heeft nog te weinig opgeleverd.

Dat blijkt uit het derde onderzoek naar de financiële hulpverlening door de kerken, dat donderdag in Utrecht is gepresenteerd. Synodevoorzitter Gerrit de Fijter van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en hulpbisschop Gerard de Korte van Utrecht overhandigden de resultaten aan directeur Petra Lugtenburg van de Directie Bijstand van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij verving staatssecretaris Ahmed Aboutaleb, die afwezig was wegens spoedoverleg in het kabinet.

De onderzoekers schatten dat de kerken vorig jaar ongeveer 17.000 aanvragen voor hulp hebben gehonoreerd en daaraan ruim 11 miljoen hebben uitgegeven.

Hadden de eerste twee onderzoeken alleen betrekking op het werk van de diaconieën van de PKN, nu hebben ook de hulpverleningsinstellingen van de RK-Kerk en drie kleinere kerken meegedaan. Daardoor ontstaat een beter beeld van de hulp die de kerken aan individuen met financiële problemen geven. Van de ruim 3400 instellingen die zijn benaderd, hebben er 1236 gegevens verstrekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden