Kerk wil homopaar uit pastorie hebben

'De kardinaal zal verplicht zijn u te suspenderen als ge de relatie met uw vriend niet beëindigt.'..

Van onze correspondent Rob Gollin

Maar bijna een jaar na deze waarschuwing uit het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen, woont onderpastoor Rudy Borremans nog samen met vriend Guy in de pastorie van Tienen, en weigert hardnekkig te vertrekken. 'Er dreigt inderdaad een pat-stelling', beaamt zegsman Toon Osaer van het bisdom.

De relatie tussen Rudy en Guy heeft de gemoederen in de parochie O.L. Vrouw-ten-Poel van het Brabantse provincieplaatsje danig verhit. Volgens Osaer zijn de verhoudingen er 'verstard en verzuurd'. Met de collega's boterde het niet. Een reeks klachten uit de parochie zelf bereikte het Mechelse paleis. 't Màg niet, hè, van de kerk.

Rudy is al enige tijd geschorst. De hulpbisschop heeft hem een benoeming elders aangeboden, maar dan onder voorwaarde dat hij zijn celibaatsbelofte nakomt. 'Samenwonen zou wat ons betreft in principe wel mogen', zegt woordvoerder Osaer, 'maar ze hebben duidelijk gemaakt dat er meer is dan gewoon samenwonen.'

Rudy wil niet naar elders. Hij wil het liefst in Tienen blijven, zijn eerste betrekking na het seminarie, en zeker bij Guy. De onderpastoor weet zich gesteund door parochianen. Er is een steuncomité gevormd. Micheline Weenen nam het initiatief.

'Rudy is een goede priester', zegt Weenen, 'een vlotte mens. Vroeger zat er geen kat in de kerk. Nu wel. Hij preekt uit het hart, niet uit het boek. Dat er seksueel contact is, is niet bewezen. Voor ons zou het geen verschil maken.'

Ook de homobeweging in België heeft zich over de jonge geestelijke ontfermd. Deze week gaven medewerkers van drie actiegroepen samen met het steuncomité uit Tienen zesduizend handtekeningen af in Mechelen.

Veel indruk maakte dat niet. Woordvoerder Osaer van het bisdom: 'We krijgen geregeld steunbetuigingen voor een pastoor als hij moet vertrekken.'

Nu wordt ook uit een andere hoek het vizier gericht op Rudy en Guy. De kerkfabriek van O.L. Vrouw-ten-poel, die verantwoordelijk is voor de gebouwen waar de eredienst kan worden opgedragen, is een procedure begonnen om het stel zo snel mogelijk uit de pastorie te krijgen. Dan is er alvast een plekje vrij voor de opvolger. Rudy verwacht binnenkort de deurwaarder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden