Kerk straft predikant voor valse bommelding

De hersteld-hervormde predikant Willem Groenenboom uit Waardenburg mag de komende drie jaar niet in diensten voorgaan of een kerkelijke functie bekleden....

ANP

Hij is voor die periode ‘losgemaakt van de ambtsbediening’, zo bevestigde scriba L.W.Ch. Ruygrok van de Hersteld Hervormde Kerk maandag een bericht in het Nederlands Dagblad. Groenenboom, sinds 1 mei 2004 emeritus, werd in mei tot een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden veroordeeld. Ook moest hij een behandeling in een psychiatrische kliniek ondergaan.

Groenenboom deed in september 2006 vlak voor het begin van het concert van Madonna in de Amsterdam ArenA een valse bommelding. Tijdens de act waarin de Amerikaanse popster aan een kruis hangt en een doornenkroon op haar hoofd heeft, zouden volgens de predikant vijf clusterbommen ontploffen.

De politie kwam de man tijdig op het spoor, waardoor ontruiming van het stadion niet nodig was. Zij trof in de woning van de predikant een revolver, een alarmpistool en munitie aan. Groenenboom zei tijdens de rechtszitting dat hij het wapen jaren geleden bij de aanschaf van een tweedehands auto had gekregen en dat het alarmpistool diende om duiven bij zijn volière te verjagen.

De predikant zei dat hij de bommelding had gedaan, omdat hij de kruisigingsscène godslasterlijk vond. ‘De act van Madonna is des duivels. Ze spot met het christelijk geloof’, hield hij de rechter voor.

In de Hersteld Hervormde Kerk zijn leden van de Nederlandse Hervormde Kerk verenigd die zich niet hebben aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland. Daarin herenigde hun kerk zich in 2004 met de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden