Kerk in Polen ziet vijand in 'gender'

WARSCHAU - Polen heeft er een nieuw, Engelstalig, woord bij: gender. Waar het gebruik ervan zich vroeger beperkte tot kringen van feministen en wetenschappers, is het nu gemeengoed geworden. Overal duikt het op. Zelfs op Facebook valt er niet aan te ontkomen.


'Als we naar Polen terugkeren', verklaarde ene in Londen wonende Tomek zaterdag via het sociale medium, 'dan noemen we onze hond Gender. En als de pastoor aanbelt voor zijn jaarlijkse rondgang, dan zeggen we: wacht even, eerst Gender opsluiten.'


Met haar oorlogsverklaring aan 'gender' is de katholieke kerk verantwoordelijk voor de plotselinge populariteit ervan. Voor de Poolse geestelijkheid heeft het woordje niet de neutrale betekenis die het in de rest van de wereld heeft, waar het verwijst naar de socioculturele verschillen tussen man en vrouw. Nee, het is een gevaarlijke ideologie die uit is op het vernietigen van de familie. In een bisschoppelijke brief die uiteindelijk in afgezwakte versie aan de gelovigen werd voorgelezen werd 'gender' vorige week verantwoordelijk gesteld voor het toenemende aantal zelfmoorden, abortussen en pedofilieschandalen.


Conservatieve politici vonden dat ze voor de geestelijkheid niet hoefden onder te doen. In het Oost-Poolse Lublin kwam een van de grootste fracties vorig jaar met een spandoek naar de gemeenteraad waarop in grote letters stond: 'Gender vernietigt Polen! Gender vernietigt de familie! Gender-STOP!!!' Volgens Andrzej Jaworski, de voorzitter van de parlementaire groep ter bestrijding van de ontgoddelijking van Polen, zal het nieuwe woord ervoor zorgen dat jongens straks in jurken rondlopen.


De vertegenwoordiger van Recht en Gerechtigheid, de belangrijkste Poolse oppositiepartij, werd gealarmeerd door berichten uit de kleuterscholen van Rybnik, een stad in het zuiden van Polen, waar met geld van de Europese Unie een zogenoemd genderprogramma werd ingevoerd. Tot meer dan cosmetische aanpassingen leidde dat niet, maar berichten over teddyberen in jurken en vrouwelijke ridders waren al genoeg om de conservatieve goegemeente op stang te jagen. Sindsdien zijn overal in Polen affiches verschenen om kinderen tegen 'gender' te beschermen.


Door meer progressieve Polen wordt die haatcampagne in verband gebracht met de problemen van de katholieke kerk. De commotie rond 'gender' zou de aandacht moeten afleiden van onder meer de aanhoudende pedofilieschandalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden