Kerk Charleston voor het eerst na bloedbad weer open

Een paar dagen nadat er negen Afro-Amerikaanse kerkgangers werden doodgeschoten, is er zondag weer een dienst in de Emanuelkerk in de Amerikaanse stad Charleston, meldde de lokale krant The Post and Courier. Kerkleden kregen zaterdag toestemming van de politie om het gebouw weer binnen te gaan. Een groep ging naar de plek waar het bloedbad werd aangericht.

Mensen luisteren naar gospel muziek buiten de Emanuel-kerk, waar zich afgelopen week een bloedbad afspeelde. Beeld reuters
Mensen luisteren naar gospel muziek buiten de Emanuel-kerk, waar zich afgelopen week een bloedbad afspeelde.Beeld reuters

'Het is goed schoongemaakt. Je ziet nog wel wat kogelgaten, maar die hebben ze bewerkt zodat je de echte gaten niet meer ziet', vertelde een van de mensen die naar binnen ging.

Veel kerkleden willen graag weer naar hun kerk, maar niet iedereen heeft daar zin in, met het drama nog zo vers in het geheugen. 'Sommige mensen die ik heb gesproken, willen er niet heen', zei kerklid Willi Glee tegen The Post and Courier. 'Anderen willen terug. Het is onderdeel van het verwerkingsproces.'

De 21-jarige Dylann Storm Roof schoot woensdagavond om zich heen in de kerk. Hij schoot drie mannen en zes vrouwen dood. Zo'n dertien uur na zijn daad werd hij ingerekend door de politie. Roof is aangeklaagd voor de moorden en verboden wapenbezit. Hij werd vrijdag voorgeleid.

Roof was niet aanwezig in de rechtszaal, maar kwam voor de rechter via een videoverbinding. Hij had handboeien om en hoorde de rechter aanvankelijk zwijgzaam aan. Daarna gaf hij antwoord op vragen. Hij vertelde dat hij 21 jaar is en werkloos is.

De rechter zei dat Roof volgens de wet niet op borgtocht vrij kan komen voor de moordaanklacht en zette de borgsom voor verboden wapenbezit op één miljoen dollar.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt of de aanslag kan worden beschouwd als een terroristische aanslag. Daarnaast bekijkt Justitie of er in de zaak sprake is van een 'hate crime'. Daar lijkt het vooralsnog wel op. Gisteren werd een website ontdekt met foto's van Roof en een racistisch manifest dat hij vermoedelijk op de ochtend van 17 juni afschreef.

Rassenhaat blijft open zenuw

Als het patroon van het afgelopen jaar aanhoudt, kan het morgen elders weer anders zijn, schrijft correspondent Arie Elshout. 'Zolang bijvoorbeeld de politiek onmachtig blijft om tot wapenbeperkingen te komen, zoals Obama donderdag moest erkennen, zullen ras en vuurwapens, haat en geweld, Amerika's open zenuw blijven (+).'

Een oud-klasgenoot noemt de dader van het bloedbad in de Emanuel-kerk een overtuigde zuidelijke patriot. Ook familieleden maakten zich zorgen. Lees hier meer over Dylann Roof (+).

Mensen bidden voor de Emanuel-kerk in Charleston. Beeld reuters
Mensen bidden voor de Emanuel-kerk in Charleston.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden